H θριαμβευτική είσοδος στα Ιεροσόλυμα

 
Παιδικά / Ιστορίες από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη

Baion_titlos

Την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζουμε τη θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου στην Ιερουσαλήμ. Να πώς αναφέρει τη στιγμή αυτή ο ευαγγελιστής Μάρκος.

Την άλλη ημέρα ο Ιησούς επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα, που ήταν πλημμυρισμένα από τον κόσμο που είχε έρθει απ’ όλα τα μέρη για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα. Όλοι αυτοί όταν άκουσαν ότι έρχεται ο Ιησούς πήραν κλαδιά από τους φοίνικες και βγήκαν έξω από την πόλη να τον προϋπαντήσουν.

Ο Ιησούς στάθηκε λίγο έξω από την πόλη, στο όρος των Ελαιών, και έστειλε δυο μαθητές του με την εξής παραγγελία: «Πηγαίνετε στο απέναντι χωριό. Μόλις μπείτε σ’ αυτό, θα βρείτε ένα πουλάρι δεμένο. Πάνω του δεν έχει καθίσει ακόμη κανένας άνθρωπος. Λύστε το και φέρετε το εδώ. Αν κάποιος σας ρωτήσει τι κάνετε, να του απαντήσετε ότι το χρειάζεται ο Κύριός σας».

33_Baioforos
Όπως είπε ο Ιησούς έγινε. Οι μαθητές του έφεραν το πουλάρι, έστρωσαν στη ράχη του τα ρούχα τους και τον ανέβασαν πάνω σ’ αυτό. Έτσι προχώρησαν όλοι προς τα Ιεροσόλυμα. Ο κόσμος που τους αντιλήφθηκε έτρεχε κοντά τους και φώναζε δυνατά κουνώντας τα κλαδιά των φοινίκων: «Ωσαννά εν τοις υψίστοις! Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου!». Ο Κύριος προχωρούσε σκεφτικός. Ήξερε ότι σε λίγες ημέρες όλοι αυτοί θα κραύγαζαν εναντίον του. Καθώς έμπαινε στην πόλη των Ιεροσολύμων έκλαψε γι’ αυτήν και είπε προφητικά: «Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ! Θα έρθουν για σένα ημέρες που οι εχθροί σου θα σε περικυκλώσουν και θα σε πολιορκήσουν από παντού. Θα αφανίσουν εσένα και τα παιδιά σου και δεν θα αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα. Γιατί δεν έδωσες σημασία την ημέρα που σε επισκέφθηκε ο Θεός!».

footer eap