Άγιος Διάδοχος Φωτικής: «Ήθελε μόνον ο Θεός να δοξάζεται διά της ζωής του, αυτός δε να χάνεται ως ανύπαρκτος»!

21 Φεβρουαρίου 2022

Άγιος Διάδοχος Επίσκοπος Φωτικής Ηπείρου, ε’ αιώνας.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Αγίου Διαδόχου Φωτικής, τα «Εκατόν γνωστικά κεφάλαια»

ιγ’ Εγώ εγνώρισα κάποιον, τόσο πολύ αγαπώντα τον Θεόν και παρά ταύτα πενθούντα πνευματικώς, διότι ησθάνετο ότι δεν αγαπούσε όσον ήθελε.

Η δε ψυχή του ευρίσκετο διαρκώς εις τόσον θερμήν επιθυμίαν, ώστε ήθελε μόνον ο Θεός να δοξάζεται διά της ζωής του, αυτός δε να χάνεται ως ανύπαρκτος.

Αυτός ο ίδιος ούτε καν υποπτεύετο την υψηλήν του και όταν ακόμη τον επαινούσαν.

Ο άνθρωπος αυτός, μέσα στην θερμήν επιθυμίαν να ταπεινούται δεν αντιλαμβάνεται την αξίαν του, αλλά υπηρετεί τον Θεόν όπως οι ιερείς τον Μωσαϊκόν νόμον.

Με την φλογεράν διάθεσιν της λατρείας του Θεού, εξαφανίζει από την μνήμην του την ιδέαν της αρετής του μέσα στο αόριστον βάθος της αγάπης του Θεού, τον θησαυρόν της οποίας αποκρύπτει διά του πνεύματος της ταπεινώσεως, διά να βλέπη τον εαυτόν του, εις την διάνοιάν του πάντοτε, ως κάποιον αχρείον δούλον και αλλότριον της αξίας του, και έτσι να ευρίσκεται εν ταπεινώσει.

Αυτό πρέπει και ημείς να μιμούμεθα, αποφεύγοντες κάθε δόξαν και τιμήν, χάριν του απείρου πλούτου της αγάπης του Κυρίου, που τόσον μας ηγάπησεν.

 

Από το βιβλίο Αγίου Διαδόχου Φωτικής, τα «Εκατόν γνωστικά κεφάλαια», Άγιον Όρος – Θεσσαλονίκη 1977. Κείμενο, μετάφραση, σχόλια, Μοναχού Θεοκλήτου Διονυσιάτη.