Εικονογραφία του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940

 
Παιδικά / Σελίδες Ιστορίας και Μυθολογίας

ex_1940Ήταν Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1940, όταν η Ελλάδα άκουσε αυτό που περίμενε από καιρό. Τα ιταλικά στρατεύματα ζητούσαν να περάσουν από τα εδάφη της. Αυτό ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου και οι Έλληνες έδωσαν αρνητική απάντηση: ΟΧΙ.

Ο πόλεμος βέβαια ήταν αναμενόμενος. Είχε περάσει ήδη περισσότερος από ένας χρόνος από τη στιγμή που οι δυνάμεις του Άξονα είχαν εισβάλει στην Πολωνία. Κι είχαν περάσει περισσότεροι από δύο μήνες από τον τορπιλισμό της «Έλλης», τον Δεκαπενταύγουστο, στο λιμάνι της Τήνου. Έτσι ο ελληνικός στρατός ήταν προετοιμασμένος. Ξεκίνησε επιθέσεις στα βουνά της βόρειας Πίνδου κι αντί οι Ιταλοί να μπουν στην Ελλάδα, άρχισαν να οπισθοχωρούν ηττημένοι μέσα στο αλβανικό έδαφος. Οι ελληνικές πόλεις της Αλβανίας έπεφταν η μια μετά την άλλη στα χέρια του ελληνικού στρατού, ενώ ο ιταλικός οπισθοχωρούσε συνεχώς.

Τον χειμώνα του 1940-41 οι Έλληνες είχαν πανηγύρι, γιορτάζοντας τις συνεχείς νίκες αλλά και την προέλαση του στρατού μας σε βάρος των Ιταλών. Ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο Ιταλός δικτάτορας, έγινε πρώτο θέμα στις γελοιογραφίες που δημοσιεύονταν καθημερινά στα έντυπα της εποχής και σατίριζαν τους μεγαλεπήβολους λόγους του και τα σχέδια που αποτύγχαναν το ένα μετά το άλλο.

Συγχρόνως, οι εικονογράφοι και ζωγράφοι της εποχής δεν έχασαν την ευκαιρία. Ζωγράφιζαν τις νίκες και την προέλαση του ελληνικού στρατού, τύπωναν τα έργα τους σε μεγάλες αφίσες, οι οποίες κυκλοφορούσαν ευρέως, κι έτσι ενθουσίαζαν τον άμαχο πληθυσμό που είχε μείνει στις πόλεις και διψούσε να πληροφορηθεί για τις νίκες μας.

Κάποιες από αυτές τις λαϊκές εικονογραφίες αλλά και τις γελοιογραφίες που κυκλοφόρησαν τον χειμώνα του 1940-41 μπορείτε να δείτε παρακάτω.