Νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα

 
Παιδικά / Μαθαίνω Γεωγραφία

Για τους μεγαλύτερους φίλους μας και μαθητές της Στ΄ τάξης

globe1Ανάμεσα στις ηπείρους και τους ωκεανούς της Γης ξεχωρίζουν μικρά και μεγάλα νησιά. Αν τα νησιά αυτά βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο, αποτελώντας συστάδες, με κοινά συνήθως χαρακτηριστικά, τότε χαρακτηρίζονται ως νησιωτικά συμπλέγματα. Τα νησιά και τα νησιωτικά συμπλέγματα τα συναντάμε κυρίως κοντά στις ηπείρους. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του Ειρηνικού ωκεανού είναι διάσπαρτο από μικρά νησάκια. Αυτό δεν συμβαίνει στον Ατλαντικό ή τον Ινδικό ωκεανό.

Το μεγαλύτερο νησί της Γης μας είναι η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, που αποτελεί και το μεγαλύτερο χερσαίο τμήμα της Ωκεανίας. Το δεύτερο σε έκταση νησί είναι η παγωμένη ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ, κοντά στον Βόρειο Πόλο. Νοτιοανατολικά της Γροιλανδίας βρίσκεται η ΙΣΛΑΝΔΙΑ. Προχωρώντας προς τα δυτικά παράλια της Ευρώπης, βρίσκουμε τα νησιά που αποτελούν τη ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ.

Μεταξύ Βόρειας και Νότιας Αμερικής είναι σκορπισμένα πολλά νησιά, οι ΑΝΤΙΛΕΣ, στη θάλασσα της Καραϊβικής. Ανατολικά της Αφρικής θα συναντήσουμε το μεγάλο νησί της ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ, αποκομμένο από την ήπειρο πριν από εκατομμύρια χρόνια. Νοτιοανατολικά της Ινδικής χερσονήσου βρίσκεται το νησί της ΚΕΫΛΑΝΗΣ.

Γύρω από την Αυστραλία υπάρχουν πολλά νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα. Η ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ, με τα δύο νησιά της και η ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ με πολλά νησιά, που είναι ένα από τα πολυπληθέστερα κράτη του κόσμου. Η ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της βρίσκεται βορειότερα, ενώ η ΙΑΠΩΝΙΑ και οι ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ είναι τα συμπλέγματα που συμπληρώνουν τα νησιά της Γης

Μπορείς να μάθεις τα νησιά και τα νησιωτικά συμπλέγματα της γης παίζοντας το παρακάτω εκπαιδευτικό παιχνίδι και ακολουθώντας τις οδηγίες. Τελειώνοντας θα διαπιστώσεις ότι έχεις γίνει ακόμα πιο καλός γεωγράφος. Και… έπεται συνέχεια…

simaΑν θέλεις να βλέπεις το παιχνίδι σε μεγαλύτερες διαστάσεις, κάνε κλικ στο διπλανό εικονίδιο.