Προσβάσιμη σελίδα για τα άτομα με μερική ή ολική τύφλωση
Α-
Α+
Γαστρο(Α)νομία

Μπάμπου: παραδοσιακό θρακιώτικο φαγητό που δεν λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Γαστρο(Α)νομία - 26 Δεκεμβρίου 2021

Την παραμονή των Χριστουγέννων νοικοκυρέοι έσφαζαν τα γουρούνια που μεγάλωναν όλο το χρόνο για τα Χριστούγεννα. Όταν τελείωναν μοίραζαν σε όλη την γειτονία κρέας για το καλό και οι γυναίκες είχαν ετοίμους λουκουμάδες και κερνούσαν τους άντρες που κουράστηκαν στο κρύο, έφτιαχναν επίσης και τα εννιά φ...

Τούρτα μανταρινιού

Γαστρο(Α)νομία - 13 Δεκεμβρίου 2021

Ετοιμάζουμε ένα παντεσπάνι, όπως περιγράφεται στη συνταγή «τούρτα με ανανά». Κόβουμε το παντεσπάνι σε 2 οριζόντιους δίσκους. Χρησιμοποιούμε μόνο τον ένα. Τον άλλο δίσκο τον βάζουμε στην κατάψυξη. Έτσι θα τον έχουμε έτοιμο για μια άλλη τούρτα μανταρίνι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον χυμό ...

Μπαμπου: παραδοσιακό θρακιώτικο φαγητό που δεν λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Γαστρο(Α)νομία - 13 Δεκεμβρίου 2021

Την παραμονή των Χριστουγέννων νοικοκυρέοι έσφαζαν τα γουρούνια που μεγάλωναν όλο το χρόνο για τα Χριστούγεννα. Όταν τελείωναν μοίραζαν σε όλη την γειτονία κρέας για το καλό και οι γυναίκες είχαν ετοίμους λουκουμάδες και κερνούσαν τους άντρες που κουράστηκαν στο κρύο, έφτιαχναν επίσης και τα εννιά φ...

Μελιτζάνες με πιπεριές και ντομάτα στον φούρνο

Γαστρο(Α)νομία - 8 Δεκεμβρίου 2021

Κόβουμε τις πιπεριές σε χονδρά κομμάτια και αφαιρούμε τους σπόρους. Τις τηγανίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες τις κόβουμε σε χονδρές φέτες, τις τηγανίζουμε και τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις ψιλοκομμένες ντ...

Μανιτάρια γκούλας

Γαστρο(Α)νομία - 3 Δεκεμβρίου 2021

Πλένουμε και κόβουμε τα μανιτάρια. Ψιλοκόβουμε την πιπεριά και τρίβουμε το κρεμμύδι. Βγάζουμε τη φλούδα και τους σπόρους από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρές φέτες. Σωτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια με την πιπεριά για 2´ λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 2´ λε...

Ρεβύθια με μελιτζάνες

Γαστρο(Α)νομία - 24 Νοεμβρίου 2021

Ξεφλουδίζουμε τα ρεβύθια, όπως περιγράφεται στην παραπάνω συνταγή. Σωτάρουμε τα τριμμένα κρεμμύδια στο λάδι και ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα ρεβύθια, το ανάλογο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν ώσπου να μαλακώσουν. Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες. Τις αλευρώνουμε, τις τ...

Πατάτες κυπριακές

Γαστρο(Α)νομία - 22 Απριλίου 2021

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις τοποθετούμε έτσι, ώστε η επίπεδη πλευρά τους να ακουμπάει στο ταψί. Παίρνουμε ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι και χαράζουμε σταυρωτά από επάνω μέχρι κάτω κάθε πατάτα. Τις περιχύνουμε με το καλαμποκέλαιο, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τριμμένο πα...

Μπαλίτσες με ελιές

Γαστρο(Α)νομία - 18 Απριλίου 2021

Αφήνουμε τις ελιές να στραγγίσουν μια νύχτα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε το μείγμα, ώσπου να γίνει μαλακό και λείο. Το χωρίζουμε σε μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού και τις ανοίγουμε σε φύλλα μέσα στην παλάμη μας. Βάζουμε σε κάθε φύλλο από μια ελι...

Τρίγωνα με καρύδια

Γαστρο(Α)νομία - 16 Απριλίου 2021

Βράζουμε το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη για 5´ λεπτά. Στο σιρόπι αυτό ρίχνουμε τα καρύδια, το παξιμάδι και την κανέλα. Βουτυρώνουμε τα φύλλα ανά δύο και κόβουμε σε 7 λουρίδες το κάθε διπλό φύλλο. Βάζουμε σε κάθε λουρίδα από μια κουταλιά γέμιση, τυλίγουμε τα τρίγωνα και τα ψήνουμε. Κατόπιν ετοιμάζο...

Κέικ με μπανάνες

Γαστρο(Α)νομία - 14 Απριλίου 2021

Αναμειγνύουμε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη και ανακατώνουμε, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε την πορτοκαλάδα, τις μπανάνες, το ξύσμα, τα καρύδια και τέλος το αλεύρι αφού το κοσκινίσουμε. Βάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα και το ψήνουμε στους 180ο C για 45´ λεπτά. 1 ποτήρι νερού η...

Valid CSS! Valid HTML!