Οι 7 Σοφοί της Κοσμολογίας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) επισκέφθηκαν την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου 2015, οι “7 Σοφοί της Κοσμολογίας” και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες, που βρέθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης του “2ου Συμποσίου των 7 Σοφών”.
Οι πρώτοι προσκεκλημένοι φτάνουν στο ιστορικό κτίριο Σίνα, όπου βρίσκεται το Μουσείο Γεωαστροφυσικής του ΕΑΑ. Περισσότερα για το ΕΑΑ: http://www.noa.gr και για το Μουσείο Γεωαστροφυσικής : http://bitly.com/1z11bCo
Ο Πρόεδρος του Συμποσίου, Σ. Κριμιζής, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Δ/ντής Τμ. Διαστημικής Παν. Johns Hopkins (δεξιά), με τον διακεκριμένο Φυσικό Ιωάννη Ηλιόπουλο, Δ/ντή Ερευνών στο Εργαστήριο Θεωρητικής Φυσικής της École Normale Supérieure στο Παρίσι. Σε δεύτερο πλάνο διακρίνονται ο Δ/ντής του Ινστ. Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπισης του ΕΑΑ καθ. Β. Χαρμανδάρης με τον Ν. Ματσόπουλο.
Ο Επίτιμος Διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου (στο κέντρο) προσέρχεται στο χώρο του Αστεροσκοπείου. Τον υποδέχεται ο Καρδιοχειρούργος δρ. Χρήστος Λόλας, εμπνευστής της αναβίωσης του θεσμού των 7 Σοφών (αριστερά). Στο κέντρο (με την πλάτη στο φακό), ο Σταμάτης Κριμιζής με τη συζυγό του Λογοτέχνη Μαρία Αναστασοπούλου και η σύζυγος του Προέδρου του ΕΑΑ, Δρ Φυσικής Γεωργία Βλαστού (δεξιά).
Στον προαύλιο χώρο μπροστά απο το κτήριο Σίνα, λίγο πριν την έναρξη της ξενάγησης
Ο D. J. Gross (βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2004), καθ. Θεωρητικής Φυσικής στο Παν. της Καλιφόρνιας (κέντρο) με τον καθ. Ι. Ηλιόπουλο (δεξιά), και τον Επίτιμο Διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανητάριου Δ. Σιμόπουλο (αριστερά) μπροστά από το κτίριο Σίνα.
Μπροστά στο ιστορικό κτήριο Σίνα. Από αριστερά: prof. D.J. Gross (Nobel Φυσικής 2004), καθ. Ι. Ηλιόπουλος, καθ. Κ. Τσίγκανος (Πρόεδρος ΕΑΑ), prof. G. F. Smoot (Nobel Φυσικής 2006).
Ο Πρόεδρος του ΕΑΑ, Καθ. Φυσικής του Παν. Αθηνών, Κ. Τσίγκανος ξεναγεί τους προσκεκλημένους στο κτήριο Σίνα. Στο κέντρο ο καθ. της Σχολής Μηχ. Μηχ/κων του ΑΠΘ, Κ. Ευσταθίου και δεξιά ο Χ. Λόλας.
Η ιστορική βιβλιοθήκη του Μουσείου στο κτήριο Σίνα διαθέτει σπάνια βιβλία και χειρόγραφα. Διακρίνονται (από δεξιά προς τα αριστερά) οι καθηγητές D.J. Gross (Nobel 2004), G.F. Smoot (Nobel 2006) και Ι. Ηλιόπουλος.
Άποψη της ιστορικής βιβλιοθήκης Σίνα κατά την ξενάγηση.
Ξενάγηση από τον Πρόεδρο του ΕΑΑ καθ. Κ. Τσίγκανο στην “αίθουσα του χρόνου” του Μουσείου Σίνα. Διακρίνονται απο αριστερά η καθ. του Παν. της Οξφόρδης Δ. Ρηγοπούλου, ο καθ. του Παν. Κρήτης Η. Κυρίτσης,
η σύζυγος του Ι. Ηλιόπουλου, ο καθ. του College de France G. Veneziano (εκ των 7 Σοφών Κοσμολογίας) με τη σύζυγό του και ο Προεδρος του ΕΑΑ.
Ξενάγηση στην “αίθουσα του χρόνου” του Μουσείου Σίνα όπου ευρίσκεται το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Starke –Fraunhofer, με διάμετρο φακού 9,4 εκ. το οποίο έφερε ο Βούρης πρώτος Δ/ντής του Ε.Α.Α. από τη Βιέννη το 1846.
Αριστερά : ο καθ. D.J. Gross (Nobel 2004) και δεξιά ο Πρόεδρος του ΕΑΑ.
Ο Τζόρτζ Σμουτ, κάτοχος Βραβείου Nobel Φυσικής 2006 και Καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, ενώπιον του αντιγράφου του μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Οι καθ. G.F. Smoot και D.J. Gross, παρατηρούν το 1:1 αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Ο καθ. της Σχολής Μηχ. Μηχ/κων του ΑΠΘ, Κ. Ευσταθίου, κατασκευαστής του αντιγράφου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και ο καθ. του College de France G. Veneziano (εκ των 7 Σοφών Κοσμολογίας)
Ο καθηγητής φυσικής του διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσάς εξηγεί στον Τζορτζ Σμουτ τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Στο ΕΑΑ φιλοξενείται ένα μεγάλο, υπό κλίμακα 4:1, φωτιζόμενο μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Ο καθ. Κ. Ευσταθίου, εξηγεί στους παρισταμένους τη λειτουργία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Άποψη του υπό κλίμακα 4:1, φωτιζόμενου μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Στο θόλο του κτιρίου Σίνα, όπου στεγάζεται το ιστορικό διοπτρικό τηλεσκόπιο Ploessl με διάμετρο φακού 15,8 εκ. με το οποίο κατασκευάσθηκε ο περίφημος χάρτης της Σελήνης απο το Διευθυντή του ΕΑΑ Ι. Σμιτ. Διακρίνονται από αριστερά οι Σ.Κριμιζής, Ξ. Μουσάς, Σ. Κατσανέβας (Director, CNRS Astrophysics Lab, France), Χ.Λόλας.
Αποψη της Αθήνας και της Ακρόπολης από το μπαλκόνι του Θόλου του κτηρίου Σίνα. Διακρίνοναι απο αριστερά: καθ. G.F. Smoot (Nobel Φυσικής 2006), καθ. D.J. Gross (Nobel Φυσικής 2004), Σ. Κριμιζής, Κ. Τσίγκανος με συζυγό του, G. Veneziano με συζυγό του.
Η θέα της νυχτερινής Αθήνας από το μπαλκόνι του θόλου του κτιρίου Σίνα του ΕΕΑ είναι απλώς εκπληκτική.
Ο λόφος του Λυκαβηττού, από το Σίνα.
Παρών στην εκδήλωση και ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης που εδώ συνομιλεί με τον καθ. Φυσικής του Αρσακείου Σ. Μαργαρίτη.
Άποψη της δεξίωσης προς τιμήν των “7 Σοφών της Κοσμολογίας” και των άλλων διακεκριμένων επιστημόνων.
Ο Πρόεδρος του ΕΑΑ καθ. Κ. Τσίγκανος καλωσορίζει τους προσκεκλημένους στη δεξίωση.
Η βραδιά έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα απο μουσικούς του Μεγάρου Αθηνών και τραγούδια από την Φ. Μεταλληνού, υπεύθυνη ξεναγήσεων στο Κέντρου Επισκεπτών του ΕΑΑ στο Θησείο.