Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους Επτά Σοφούς της Κοσμολογίας
Η πρώτη μέρα του Συμποσίου των Επτά Σοφών της Κοσμολογίας (2/10/2015), ολοκληρώθηκε με επίσημη τελετή στο Μέγαρο Μουσικής (Megaron Plus). H ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ συμμετείχε στη σημαντική αυτή εκδήλωση ως χορηγός επικοινωνίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος προσέρχεται στο Megaron Plus προκειμένου να αρχίσει η τελετή κατά την οποία θα επιδόσεις στους διαπρεπείς επιστήμονες ειδικά τιμητικά μετάλλια,
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος με τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Κώστα Φωτάκη (αριστερά) και τον Πρόεδρο του Συμποσίου, Σταμάτη Κριμιζή (δεξιά). Διακρίνεται επίσης, στο δεξιό άκρο της φωτογραφίας, ο Πρόεδρος του κόμματος ''Ποτάμι'', Σταύρος Θεοδωράκης.
Παρουσιάστρια της βραδιάς, η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.
Η Ειρήνη Νικολοπούλου, ανατρέχοντας στο 1ο Συμπόσιο των 7 Σοφών της Καρδιοχειρουργικής το 2007, εξήρε την καθοριστική συμβολή του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και του καρδιοχειρουργού Χρήστου Λόλα για την πρωτοβουλία τους προκειμένου να αναβιώσει πλήρως ο θεσμός και να παγιωθεί με επανάληψη τους ανά τακτά διαστήματα.
Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Ιωάννης Μάνος, στον χαιρετισμό του, πρότεινε να καθιερωθεί η διοργάνωση του Συμποσίου των Επτά Σοφών ανά ένα ή ανά δύο έτη, στο πεδίο τόσο των θετικών όσο και των ανθρωπιστικών επιστημών.
Οι Επτά Σοφοί παρακολουθούν τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς
Ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του Συμποσίου Σταμάτης Κριμιζής είπε στην ομιλία του ότι επελέγη η Κοσμολογία ως θέμα ,διότι είναι ο πρώτος κλάδος της αστροφυσικής που όχι μόνο γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά επέτρεψε για πρώτη φορά στον άνθρωπο να σκεφθεί επιστημονικά και να ερμηνεύσει την φύση με την λογική.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το Συμπόσιο για την Ελλάδα μέσα στην κρίση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων επεσήμανε: ''Μια προσωπική ευχή: μύχιος πόθος πολλών παρατηρητών που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο πεδίο της Κοσμολογίας, δίχως να είναι οι ίδιοι ειδικοί, είναι να δημιουργηθούν εκ νέου οι επιστημολογικά έγκυρες προϋποθέσεις για τις μεγάλες εκείνες επιστημονικές συνθέσεις, τις τόσο χαρακτηριστικές, της Ιωνικής σχολής, σήμερα θα τις ονομάζαμε διεπιστημονικές, εξαιτίας της ενορατικής ενότητας της γνώσης από την οποία διέπονται. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Αναξαγόρας (Απόσπασμα 4) θεωρούσε την ίδια την γένεση του ανθρώπινου πολιτισμού ένα κοσμικό επεισόδιο, μία εξέλιξη που σχετίζεται με κοσμολογικές διεργασίες.''
Ολοκληρώνοντας ο κ Παυλόπουλος , υπογράμμισε: ''Είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον, αυτά τα Συμπόσια των Επτά Σοφών του Σύγχρονου Κόσμου θα συνεχίσουν να ασχολούνται με θέματα που συνιστούν πραγματικές προκλήσεις για την ανθρωπότητα και, προσελκύοντας μερικούς από τους πιο διάσημους και αναγνωρισμένους στοχαστές και ανθρώπους της πράξης, απ’ όλον τον κόσμο, θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν καταλυτικώς στην επίλυση αυτών των θεμάτων.''
Ο Γκαμπριέλε Βενετσιάνο, θεωρητικός φυσικός, καθηγητής του College de France, παραλαμβάνει μετάλλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα μετάλλια των βραβείων είχαν σχεδιασθεί ειδικά για την περίσταση από τον καλλιτέχνη Δημήτρη Ταλαγάνη και έφεραν χαραγμένα πάνω τους την αρχαιοελληνική λέξη «Σοφίη» (Σοφία).
Ο George Smoot, κάτοχος βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2006 και Καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, παραλαμβάνει το τιμητικό μετάλλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Στα δεξιά, ο Πρόεδρος του Συμποσίου, Σταμάτης Κριμιζής.
Ο Alexei Starobinsky, κάτοχος Βραβείου Kavli Αστροφυσικής 2014, Κοσμολόγος Αστροφυσικός στο Ινστιτούτο Laundau θεωρητικής φυσικής της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστημών παραλαμβάνει το τιμητικό μετάλλιο.
Ο George Efstathiou, καθηγητής Αστροφυσικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας Πανεπιστημίου Κέμπριτζ και Εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας, παραλαμβάνει το τιμητικό μετάλλιο.
Ο David Gross, κάτοχος βραβείου Nobel Φυσικής (2004) και Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και Διευθυντής Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, παραλαμβάνει το τιμητικό μετάλλιο.
Ο James Cronin, κάτοχος βραβείου Nobel Φυσικής (1980), ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας & Αστροφυσικής Πανεπιστημίου του Σικάγο, παραλαμβάνει το τιμητικό μετάλλιο.
Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής στο βήμα.
Ακολούθησε ένας κύκλος ερωτήσεων προς τους 7 Σοφούς από το κοινό που έδειξε συνεπαρμένο, τόσο από τα μυστήρια του σύμπαντος όσο και από τις ενδελεχείς απαντήσεις εκ μέρους των φιλοξενούμενων διεθνών & πολυβραβευμένων διεθνών ερευνητών.
Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής μίλησε για τα τελευταία επιτεύγματα στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος και αναφέρθηκε στις διαστημικές αποστολές Voyager 1 και New Horizons.
Τιμής ένεκεν οι διακεκριμένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές Αθηνά Πούρη, Παναγιώτης Παπασπύρου , Αθανάσιος Κουλουμβάκος & Εύη Πάνου και οι μαθητές Φοίβος Λυριτζής & Ιωάννης Κατσίπης παρέδωσαν τα βραβεία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τελική απονομή από τον ίδιο. Εδώ, τους βλέπουμε μαζί με τους Επτά Σοφούς σε μια αναμνηστική φωτογραφία, μετά το τέλος της εκδήλωσης.