Τα μυστικά της Αρχαίας Μεσσήνης αποκαλύπτονται στους 7 Σοφούς!
Ο Καθηγητής Πέτρος Θέμελης, ο αρχαιολόγος που έχει ταυτίσει το όνομά του με την αποκάλυψη ενός θαυμάσιου αρχαιολογικού χώρου - ίσως του καλύτερα διατηρημένου σε όλη την Ελλάδα - ήταν ο άνθρωπος που ξενάγησε τους 7 Σοφούς της Κοσμολογίας, οι οποίοι βρέθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του Συμποσίου, στο οποίο ήδη έχουμε αναφερθεί. Οι πληροφορίες που παραθέτουμε προέρχονται από το Δήμο Μεσσήνης (www.messini.gr) Φωτογραφίες: Κλαίρη Μουσταφέλλου, Νίκος Λουπάκης.
Το 1986 όταν ο Πέτρος Θέμελης ανέλαβε να συνεχίσει εκ μέρους της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας την ανασκαφική έρευνα στην Αρχαία Μεσσήνη, δεν υπήρχε θέατρο και βέβαια κανείς δεν φανταζόταν ότι κάτω από τους τεράστιους όγκους χώματος θα κρυβόταν ένα τεράστιο Θέατρο χωρητικότητας 10.000 θεατών.
Η ξενάγηση αρχίζει...
Το θέατρο της Μεσσήνης είναι από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας. Το πλάτος του φτάνει τα 98,60 μ. ενώ η διάμετρος της ορχήστρας τα 23,46 μ. Δύο από τις αρχικές κερκίδες αποκόπηκαν στα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά χρόνια από το ΝΑ άκρο, όταν με γενναία οικονομική ενίσχυση της πανίσχυρης οικογένειας των Σαιθιδών, τροποποιήθηκε το αρχικό σχέδιο, συρρικνώθηκε το Κοίλον, ανακατασκευάστηκε η Σκηνή και διαπλατύνθηκε σημαντικά το Προσκήνιο.
Ο περιηγητής Παυσανίας μας πληροφορεί ότι η Κρήνη της αγοράς είχε το όνομα της Αρσινόης, κόρης του μυθικού βασιλιά της Μεσσηνίας Λεύκιππου και μητέρας του Ασκληπιού, και ότι δέχονταν νερό από την πηγή Κλεψύδρα. Η Κρήνη περιλαμβάνει μακρόστενη δεξαμενή μήκους 40μ. περίπου σε μικρή απόσταση μπροστά από αναλημματικό τοίχο.
Ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την Αρχαία Μεσσήνη, έχει δε ταυτίσει το όνομά του με έναν εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο που δεν έχει σταματήσει να αποκαλύπτει και νέα μνημεία.
Η Στοά του Κρεοπωλείου: στοά δωρικού ρυθμού στη δυτική πλευρά της Αγοράς. Κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και επισκευάστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ.
Οι νομπελίστες Ντέιβιντ Γκρος (αριστερά) και Τζορτζ Σμουτ (δεξιά) στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Το Στάδιο και το Γυμνάσιο ανήκουν στα πιο εντυπωσιακά οικοδομικά συγκροτήματα της Μεσσήνης που συντίθενται σε ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο. Το βόρειο πεταλόσχημο τμήμα του Σταδίου περιλαμβάνει 19 κερκίδες με 18 σειρές λίθινων εδωλίων που διαχωρίζονται από κλιμακοστάσια.
Το Στάδιο περιβάλλεται από δωρικές στοές όπου στεγάζονταν το Γυμνάσιο. Η δυτική στοά διακόπτεται σε μήκος 110 μ. από το βόρειο άκρο της και καταλήγει σε περίστυλο αίθριο δωρικού ρυθμού που αναγνωρίζεται ως Παλαίστρα.
Άποψη του Σταδίου, στην οποία διακρίνεται καθαρά, στο βάθος, το Ηρώο (Μαυσωλείο των Σαιθιδών). Το τετρακιόνιο πρόστυλο δωρικό οικοδόμημα (7,44μ. x 11,60μ.) που εδράζεται σε υψηλό πόδιο λειτουργούσε ως Μαυσωλείο ενταφιασμού με της επιφανούς οικογένειας των Σαιθιδών από τον 1ο έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. ορισμένοι Σαιθίδες κατείχαν υψηλά αξιώματα ως Μέγιστοι Αρχιερείς και Ελλαδάρχες του κοινού των Αχαιών κατά την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους στο Costa Navarino, οι 7 Σοφοί ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Natura Hall, του εξαιρετικά ενδιαφέροντος περιβαλλοντικού κέντρου που δημιουργήθηκε από το Navarino Foundation, με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA).
Ο χώρος είναι ανοικτός καθημερινά για τους επισκέπτες της Costa Navarino, φοιτητές, μαθητές τοπικών σχολείων και τους κατοίκους της περιοχής.
Στο Navarino Natura Hall παρουσιάζονται πληροφορίες με τη χρήση διαδραστικών τεχνολογικών μέσων, για τη Μεσσηνιακή φύση και τα τοπικά οικοσυστήματα, για την έκταση και τις συνέπειες του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής τόσο στον κόσμο όσο και στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του.
Το Navarino Natura Hall, παρέχει επίσης ενημέρωση για τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου που διεξάγεται από το Navarino Environmental Observatory (NEO).