Οι εικόνες διηγούνται την ιστορία: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Σχέδιο του κτιρίου του Αστεροσκοπείου (κτίριο Σίνα) από το Θεόφιλο Χάνσεν
Ο μέγας δωρητής, βαρώνος Γεώργιος Σίνας
Το κτίριο του Αστεροσκοπείου κατασκευάζεται στο λόφο Νυμφών (1842-46)
Ο χάρτης της σελήνης από τον αστρονόμο Ιούλιο Σμιτ, που ήταν ο 3ος Διευθυντής του ΕΑΑ
Ο Δημήτριος Αιγινήτης (5ος Διευθυντής) και το τηλεσκόπιο Δωρίδη
Το κτίριο Σίνα σήμερα (επισκέψιμο στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου). Σημειώνουμε ότι στο δυναμικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) εντάσσονται επίσης το κτίριο Δωρίδη και τα αστεροσκοπεία της Πεντέλης, του Κρυονερίου και του Χελμού.
Το κτίριο Δωρίδη στο λόφο της Πνύκας όταν κατασκευάστηκε (1902)
Το κτίριο Δωρίδη σήμερα (μέρος του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου)
Το κτίριο Newall στην Πεντέλη 1955-1959 (από πεντελικό μάρμαρο)
Το κτίριο Newall σήμερα (επισκέψιμο στο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης)
Το τηλεσκόπιο Newall ήταν κάποτε το μεγαλύτερο διοπτρικό τηλεσκόπιο στον κόσμο. Σήμερα, το τηλεσκόπιο αυτό, βρίσκεται στο αστεροσκοπείο της Πεντέλης και εξακολουθεί να λειτουργεί και να προσφέρει τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και το ευρύ κοινό.
Σήµερα, 174 έτη µετά την ίδρυσή του και 170 από την πρώτη λειτουργία του, παραδίδονται στο Ελληνικό κοινό οι βασικές πτυχές της ιστορίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη μορφή ενός καλαίσθητου πολυσέλιδου συλλεκτικού τόμου.
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Αστρικά ίχνη στο αστεροσκοπείο Πεντέλης (του Θεοφάνη Ματσόπουλου, από την έκθεση φωτογραφίας που συνόδευσε την εκδήλωση στο ίδρυμα Ευγενίδου)
Μια διαφορετική άποψη του κτιρίου Σίνα (από την έκθεση φωτογραφίας που συνόδευσε την εκδήλωση στο ίδρυμα Ευγενίδου)
Αστρικά ίχνη στο αστεροσκοπείο Κρυονερίου (του Θεοφάνη Ματσόπουλου, από την έκθεση φωτογραφίας που συνόδευσε την εκδήλωση στο ίδρυμα Ευγενίδου)
Και μια ιστορική στιγμή: ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα, επισκέπτεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το 1962. Δίπλα του, ο Πρόεδρος του ΕΑΑ, Ηλίας Μαριολόπουλος (από την έκθεση φωτογραφίας που συνόδευσε την εκδήλωση στο ίδρυμα Ευγενίδου)
Το αστεροσκοπείο Αρίσταρχος, στην κορυφή του Χελμού, σε υψόμετρο 2.340 μέτρων. Το τηλεσκόπιό του (2,3 μέτρων, τύπου Ritchey-Chretien) είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη. (Φωτ. Νίκος Λουπάκης)