Φοιτητές Θεολογίας ενημερώνονται για τα Βλαστοκύτταρα
Στο πλαίσιο των παραδόσεων του μαθήματος του π. Β. Καλλιακμάνη «Χριστιανική Ηθική» του Η΄ Εξαμήνου , του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική επίσκεψη την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 των φοιτητριών και των φοιτητών στη Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων του Νοσοκομείου Παπανικολάου.
Τα μαθήματα της Χριστιανικής Ηθικής περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τους σύγχρονους βιοηθικούς προβληματισμούς, οπότε η ενημέρωση σχετικά με ένα τόσο φλέγον ζήτμα της σύγχρονης ιατρικής έρευνας θεωρείται επιβεβλημένη για τη σφαιρική πληροφόρηση των νέων θεολόγων στα σύγχρονα θέματα της επιστημονικής έρευνας.
Εκεί τους υποδέχθηκε το προσωπικό της Αιματολογικής Κλινικής, της Μονάδας μεταμόσχευσης μυελού των οστών και της Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων του Νοσοκομείου και τους οδήγησε στο Αμφιθέατρο της Κλινικής, όπου ακολούθησε ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις, τη σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές σχετικά με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών και την αξιοποίηση των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων.
Στιγμιότυπο από την αναμονή για την ενημέρωση στο Αμφιθέατρο της Κλινικής
Καταρχάς μίλησε στους επισκέπτες η Δρ Αγγελική Ξαγοράρη, βιολόγος, συνεργάτις της Αιματολογικής Κλινικής και φοιτήτρια του Τμήματος Θεολογίας, σχετικά με τη φύση και τις δυνατότητες τόσο των βλαστοκυττάρων γενικά, όσο και των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων ειδικότερα.
Η κα Ξαγοράρη αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία των βλαστοκυττάρων στη σύγχρονη Ιατρική και στις προοπτικές της καλλιέργειάς τους (σχετικά με την κατανόηση της διαφοροποιητικής λειτουργίας τους, την κατανόηση των γενετικών νοσημάτων και τη δοκιμασία της λειτουργίας διάφορων φαρμάκων).
Τέλος, ενημέρωσε τους επισκέπτες φοιτητές σχετικά με τη διαδικασία της κλωνοποίησης και τη σημερινή κατάσταση της έρευνας στον τομέα αυτόν.
Ακολούθως έλαβε το λόγο ο Διευθυντής της Κλινικής Δρ Δαμιανός Σωτηρόπουλος, ο οποίος παρουσίασε το πολυδιάστατο έργο της Κλινικής, το σύγχρονο εξοπλισμό του και τους δωρητές, οι οποίοι στηρίζουν μία από τις πιο σύγχρονες ιατρικές μονάδες του τόπου μας.
Με τρόπο ιδιαίτερα εύληπτο για ένα μη-ειδικό ακροατήριο, εξήγησε ορισμένες από τις νόσους του αίματος που ταλαιπωρούν χιλιάδες συνανθρώπους μας και τις σχετικές κατευθύνσεις της έρευνας.
Περιέγραψε τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους και ειδικότερα τη λειτουργία της μεταμόσχευσης του μυελού των οστών, τις δυσκολίες που προκύπτουν, καθώς και τη σπουδαιότητα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος.
Αναφέρθηκε ακόμη στη λειτουργία της Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων, τις διαδικασίες που τελούνται σ’ αυτήν και την προσφορά της στον πάσχοντα πλησίον.
Τέλος, έκανε ειδική μνεία στην επιφύλαξη που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και απέχει από την ενεργό συμμετοχή της στις λίστες των δωρητών μυελού οστών (σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως λ.χ. η Κύπρος, όπου η συμμετοχή είναι εντυπωσιακή), αλλά και στις ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις της ενημέρωσης, καθώς η δωρεά βλαστοκυττάρων από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα είναι ολοένα και μεγαλύτερη, αφού τα νέα ζευγάρια που πληροφορούνται για την αξία της συνεισφοράς τους, δέχονται σε μεγάλο ποσοστό να το δωρήσουν μετά τον τοκετό.
Ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης ευχαριστεί το Διευθυντή
Απόσπασμα από διαφάνεια του Δρ Δ. Σωτηρόπουλου
Μετά το τέλος της παρουσίασης, ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που έδειξαν το έντονο ενδιαφέρον τους για τις εν λόγω εξελίξεις
Ιδιαίτερα συγκινητική για όλο το ακροατήριο ήταν η στιγμή, κατά την οποία η ενημέρωση διακόπηκε από μία κοπέλα που είχε υποστεί μεταμόσχευση μυελού οστών και βρέθηκε στην κλινική, χαιρετίζοντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και αναφερόμενη με συντομία στην προσωπική της περίπτωση. Στη φωτο, εικόνα του οσ. Παϊσίου από το Παρεκκλήσι του Νοσοκομείου, στο οποίο συγκεντρώθηκαν οι φοιτητές πριν κατευθυνθούν στην κλινική
Ενημέρωση στο χώρο της Τράπεζας Βλαστοκυττάρων
Ο εξοπλισμός της είναι από τους πλέον σύγχρονους διεθνώς