Ο επόμενος σταθμός της πασχαλινής περιήγησής μας στα χωριά του Πηλίου είναι η Βυζίτσα (φωτος Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος)
Το Καμπαναριό του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου & Ζωοδόχου Πηγής της Βυζίτσας.
Ακολουθούν παραστάσεις από την εξαιρετική λαϊκότροπη εκκλησιαστική τέχνη του Ναού.
Εκείνο που θα κάνει εντύπωση στον επισκέπτη της Βυζίτσας είναι τα μεγάλα παραδοσιακά αρχοντικά. Καλοδιατηρημένα και σε κάποιες περιπτώσεις στολισμένα με πανέμορφες παλιές ζωγραφιές, τα περισσότερα από αυτά έχουν μετατραπεί σε καλαίσθητους ξενώνες που λειτουργούν όλο το χρόνο.
Η Βυζίτσα θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά χωριά του Πηλίου. Γνωρίζει έντονη τουριστική ανάπτυξη. Είναι κτισμένη στα 540 μ. υψόμετρο στις νότιες πλαγιές του Πηλίου και με υπέροχη θέα στον Παγασητικό κόλπο.
Κατοικείται από λιγοστούς κατοίκους αλλά εξαιτίας της τουριστικής ανάπτυξης θεωρείται από τα πιο δημοφιλή χωριά του Πηλίου. Είναι από τη δεκαετία του '80 χαρακτηρισμένος διατηρητέος οικισμός.
Ακολουθούν στιγμιότυπα από την Ι. Πανήγυρι του Αγίου Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος
Οι κάτοικοι του χωριού με μεγάλη λαμπρότητα και μέσα σε αναστάσιμο κλίμα, πανηγύρισαν τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, την εορτή του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως και Ζωοδόχου Πηγής της Θεοτόκου Βυζίτσης Πηλίου, ιερουργούντος του π. Κωνσταντίνου Δούκα.
Ο ναός είναι τύπου μονόκλιτης βασιλικής με νάρθηκα στο δυτικό και το νότιο μέρος.
Κοσμείται από πλούσια χριστιανικά μνημεία και συγκεκριμένα διάφορες εικόνες από τη ζωή της Παναγίας.
Υιοθετείται η άποψη ότι στο συγκεκριμένο μέρος που υπάρχει ο σημερινός ναός, προϋπήρχε ναός αφιερωμένος στην Παναγία, κτισμένος το 1725 και ήταν ο κεντρικός ναός του χωριού.
Ο ναός υπέστη φοβερές καταστροφές από το σεισμό του 1955, όταν δημιουργήθηκαν ρωγμές στους τοίχους, έπεσε ένα τμήμα της στέγης, καθώς και διάφορα εσωτερικά τμήματα του ναού.
Ύστερα από επέμβαση της Εφορίας Αρχαιοτήτων και μετά από έρανο των κατοίκων του χωριού αλλά και διπλανών χωριών, οι ζημιές αποκαταστάθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την προσπάθεια αυτήν, πουλήθηκαν κάποια κτήματα από την περιουσία της εκκλησίας και έτσι σιγά σιγά άρχισαν οι εργασίες της οικοδομής και συντηρήσεως με χρονολογία αποπεράτωσής τους το 1995.
Το όμορφο εσωτερικό του Ι. Ναού
Ο δεύτερος Ι. Ναός της Βυζίτσας, αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου
Ο ναός είναι νεότερη κατασκευή, κτίσμα των αρχών του 20ού αιώνα, προσφορά ευγενών κατοίκων του χωριού.
Κάποιες στιγμές μέσα στο χρόνο τελείται Θεία Λειτουργία στο συγκεκριμένο ναό από τον Αιδεσιμότατο εφημέριο της Βυζίτσας π. Κωνσταντίνο Δούκα, ο οποίος κάθε μέρα με ευχαρίστηση και με μυσταγωγικό χαρακτήρα τέλει τον Όρθρο και τον Εσπερινό στο χωριό δίνοντας ένα τόνο ζωντάνιας και ευλογίας στους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους.
Όπως βλέπουμε, ο ναός φέρει όμορφες εικόνες αναγεννησιακού τύπου.
Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και σε αναστάσιμο κλίμα τελέστηκε σήμερα, τρίτη μέρα του Πάσχα, η εορτή των Αγίων νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Ιερό Ναό του Γενεθλίου της Θεοτόκου, ιερουργούντος του π. Κωνσταντίνου Δούκα.
Στο τέλος της θείας λειτουργίας ετελέστη αρτοκλασία, προσφορά οικογένειας του χωριού, η οποία μια φορά το χρόνο στηρίζει την τέλεση της λειτουργίας στο συγκεκριμένο ναό και πάντα κατά την εορτή των Αγίων Μαρτύρων.