Ένας μεγάλος Άγιος ευλογεί την Πρωτομαγιά σε Καρδίτσα και Άγραφα
Την δεκαετία του 1930 ο κάμπος της Καρδιτσας μαστίζονταν από μακροχρόνια ανομβρία. Τότε οι κάτοικοι με προεξάρχοντα τον τότε Μητροπολίτη, έφεραν την κάρα του Αγίου Σεραφείμ, αρχιεπισκόπου Φαναρίου, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κορώνης.
Πριν τελειώσει σχεδόν η λιτανεία της κάρας του Αγίου άνοιξαν οι ουρανοί και η γη δροσίστηκε από το δώρο του Αγίου. Ήταν Κυριακή των Μυροφόρων. Η παράδοση λέει ότι ο τότε Μητροπολίτης μέχρι να μεταβεί στην οικία του βράχηκε τόσο, ώστε ήταν άρρωστος για έναν μήνα!
Έκτοτε η μέρα αυτή θεωρήθηκε ως η δεύτερη εορτή του Αγίου (η ημέρα του μαρτυρικού του θανάτου είναι η 4η Δεκεμβρίου), είναι για την Καρδίτσα αργία και εορτάζεται με πάνδημο λιτάνευση της αγίας Του κάρας. Του μόνου ιερού λειψάνου που άφησε η μανία του Οθωμανού κατακτητή.
Δεν υπάρχει γωνιά των Αγράφων που να μην τιμάται ο Άγιος Σεραφείμ έστω και με μικρά παρεκκλήσια και εικονοστάσια.
Φέτος η Κυριακή των Μυροφόρων ήταν η τελευταία ημέρα του Απριλίου και οι κάτοικοι της Καρδίτσας και των Αγράφων ετοιμάστηκαν για την Πρωτομαγιά έχοντας πάρει πρώτα την ευλογία του Αγίου τους.
Ο Άγιος ευλόγησε την χρονιά αυτή τον τόπο όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, ασκήτευσε, εποίμανε και μαρτύρησε με χιόνια και βροχές και η λιτάνευση έγινε προς δόξαν Θεού και των Αγίων Του μόνο.
Η βλάστηση στην καρδιά της Άνοιξης και στην καρδιά των Αγράφων είναι οργιώδης και παράγει συνδυασμούς χρωμάτων άφθαστους ακόμη και για τον μεγαλύτερο καλλιτέχνη!
Τα αρώματα των φυτών είναι μεθυστικά
Η ανθρώπινη παρουσία εδώ έμαθε να δένει αρμονικά με το περιβάλλον
Το νερό είναι φέτος το κυρίαρχο στοιχείο της φύσης
Οι συνδυασμού σε σχήματα, χρώματα και μορφή είναι αμέτρητοι
Όπως είπε και ένας απλός, αλλά σοφός άνθρωπος της εποχής μας: "Το νερό είναι ο άνδρας της γης".
Όπου υπάρχει νερό εκεί υπάρχει και ζωή
Τα πλατάνια δείχνουν την παρουσία του νερού, ακόμη και σε περιόδους ξηρασίας
Τα νερά του Εϋρυτου είναι ακόμη ορμητικά, ωστόσο δένουν με την αρμονία του τοπίου.
Η ζωή στο νερό δίνει στον άνθρωπο όχι μόνον δυνατότητες επιβίωσης, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η εκτροφή της πέστροφας και η διάθεσή της στους εκδρομείς είναι μία δράση όχι μόνον επικερδής, αλλά και απόλυτα συμβατή με το περιβάλλον και την χρηστή του διαχείριση.
Ο άνθρωπος στην μετάβασή του από την φάση του τροφοσυλλέκτη σε εκείνη του καλλιεργητή εξέθρεψε ζώα για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες. Η γνώση και η επιστήμη εδώ και χρόνια του επιτρέπουν και στην συστηματική ιχθυοκαλλιέργεια. Εδώ μαζί με τις πέστροφες δοκιμάζεται και η προσαρμογή στην δεξαμενή ενός οξύρυγχου.
Η επιχειρηματικότητα με την κατάλληλη παιδεία μπορεί να συμβάλλει στην διαχείριση και βελτίωση του περιβάλλοντος.
Οι γέφυρες σε όλη την ανθρώπινη ιστορία εκτός από τους πρακτικούς σκοπούς που υπηρετούν, υπήρξαν σύμβολα προσέγγισης των ανθρώπων και ανάπτυξης.
Ο Άγιος Σεραφείμ προστατεύει την περιοχή της λογικής ποίμνης του δεχόμενος τις δεήσεις των ανθρώπων στα προσκυνήματα που χτίζουν συνεχώς και παντού στην χάρη του.
Οι κορυφές των Αγράφων στέκουν ακοίμητοι φύλακες της Νότιας Πίνδου
Το χωριό Καρίτσα Δολόπων απολαμβάνει τις απογευματινές ακτίνες του ήλιου
Τα χιόνια ακόμη δεν έχουν λιώσει και κάνουν από μακριά αισθητή την παρουσία τους. Προσθέτουν την δική τους πινελιά στην αισθητική του τοπίου και εγγυώνται τα καλοκαιρινά αποθέματα του πόσιμου νερού για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Θεσσαλίας.
Τα συναντά κανείς ακόμη και σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο, στα ανήλια μέρη, τα "ζερβά" όπως λέγονται στην τοπική διάλετκο.
Η στάθμη του νερού της Λίμνης Πλαστήρα είναι στο υψηλότερό της σημείο αυτήν την εποχή.
Πλησιάζει ακόμη και τους παραλιακούς δρόμους, λίγο θέλει για να τους καλύψει
Ο άνθρωπος της πόλης βρίσκει στα μέρη αυτά την διέξοδο από την καθημερινότητα. Ηρεμία και χαμόγελο στα πρόσωπα συμπληρώνουν το τοπίο.
Οι υποίθριες δραστηριότητες, όπως η τοξοβολία, μπορούν και αποσπούν τον νου από την πολύβουη καθημερινότητα συμβάλλοντας σε μία παραγωγική εσωστρέφεια.
Ευκαιρία για οδήγηση εκτός δρόμου στα παραλίμνια δάση δρυός.
Οι αγροί ανάμεσα στα δάση δημιουργούν μία ιδιαίτερη αίσθηση ημερότητας στο άγριο ορεινό τοπίο. Πολλο΄ί θεωρούν ότι τέτοιες εικόνες μπορούν να απολαύσουν μόνον στα αλπικά τοπία της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά μάλλον κάνουν λάθος...
Τα δένδρα ακουμούν μέσα στην Λίμνη
Οι εναλλαγές στον ουρανό αλλάζουν άμεσα το οπτικό σκηνικό και δημιουργούν αντιθέσεις που κρατούν την αίσθηση ψηλά
Στην εορθόδοξη πνευματικότητα, ένα από τα υψηλότερα στάδια της πνευματικής ζωής είναι αυτό της θεωρίας των λόγων των όντων.
Ο ανθρώπνιος νους θαυμάζοντας το μεγαλείο της δημιουργίας αναγνωρίζει στα κτίσματα την σοφία τοου Λόγου του Θεού και ανάγεται δοξολογικά από τα κτίσματα στον Κτίστη.
Ο άνθρωπος δεν βρίσκεται εκτός της κτίσης. Είναι μέλος της και μάλιστα εξέχον. Αποτελεί την κορωνίδα της δημιουργίας και έργο του είναι να εργάζεται μέσα σε αυτήν και να την "φυλάσσει". Να συνεργεί ώστε να διατηρείται η ισορροπία της.
Τα έργα του ανθρώπου πολλές φορές είναι καταστροφικά. Αλλά όταν ενεργεί σύμφωνα με την αληθινή φύση του και τον σκοπό του τότε τα έργα του αποτελούν μία ιερουργία της φύσης. Αντί να την καταστρέφουν της προδίδουν περισσότερο κάλλος.
Η Λίμνη Πλαστήρα είναι ένα τέτοιο δείγμα, είναι έργο "χειρών ανθρώπων", έργο που φυλάττει όμως τους "δημιουργικούς λόγους" προς το παρόν τουλάχιστον.
Στον παλαιό οικισμό της Νεράιδας μπορεί κανείς να διαπιστώσει την ανθρώπινη παρέμβαση που σέβεται την φύση και διατηρεί την αισθητική της.
Η εγκατάλειψη λόγω της οικονομικής κρίσης ορισμένες φορές αφήνει την φύση να βάλει την δική της πινελιά.
Πέτρα και ξύλο είναι να βασικά υλικά της περιοχής που χρησιμοποιούνται στην δόμηση. Το μέταλλο προστίθεται για προστασία από τις μεγάλες χιονοπτώσεις του χειμώνα.
Η Νεράιδα, εκτός από ορεινό θέρετρο υπήρξε και μάρτυρας τραγικών ιστορικών στιγμών. Σπίτια όπως αυτό της φωτογραφίας καταστράφηκαν από την μανία του Γερμανού κατακτητή και ξαναχτίστηκαν αργότερα από τους ιδιοκτήτες τους.
Νικόλαος Πλαστήρας, στρατηγός και πρωθυπουργός, ήρωας και πολιτικός. Γέννημα και θρέμμα των Αγράφων. Η δημιουργία της Λίμνης αλλά και τοι οικισμού της Νεράιδας φέρουν την προσωπική του σφραγίδα. Ο Μαύρος Καβαλάρης δίκαια κατέχει την ύψιστη θέση στις συνειδήσεις των Θεσσαλών και όχι μόνον.
Μνημεία καταγράφουν την πρόσφατη ιστορία. Οι μνήμες δεν είναι πάντα ευχάριστες, αλλά η αναγνώριση των ιστορικών λαθών της ανθρωπότητας είναι το πρώτο βήμα για την θεραπεία τους.
Η φύση ξύπνησε
Ο φωτογραφικός φακός ελάχιστα μπορεί να μεταφέρει... Το κελάηδισμα του κούκου και των ανοιξιάτικων τρυγονιών είναι προνόμιο του φωτογράφου για εκείνη μόνο την στιγμή.
Το νερό είναι πηγή όχι μόνον ζωής, αλλά ηρεμίας, αναψυχής και έμπνευσης.
Κάθε στροφή του δρόμου αποκαλύπτει και μία άλλη εικόνα
Κάθε κορυφή βουνού στην πατρίδα μας έχει κι έναν Προφήτη Ηλία. Εδώ ο Προφήτης Ηλίας της Νεράιδας.
Τα μικρά έλατα βγάζουν να έα τους κλωνάρια δημιουργώντας μία απίθανη αντίθεση μεταξύ σκούρου και ανοικτού πράσινου χρώματος
Μια τελευταία ματιά αργά το απόγευμα
Η μεθυστική ευωδία από τα σπάρτα αποχαιρετά τον περιηγητή κατά την κάθοδό του από τα Άγραφα.