Η αγία μας Εκκλησία στις 17 Ιουλίου τιμά τη μνήμη της μεγαλομάρτυρας αγίας Μαρίνας. Στην όμορφη πόλη των Τρικάλων, με το ποτάμι που διασχίζει την πόλη, το φρούριο και τις άλλες ομορφιές, κάτω από το λόφο του προφήτη Ηλία στέκει επιβλητικά ο ιερός ναός της αγίας Μαρίνας, ο οποίος σου δημιουργεί την αίσθηση πως αγκαλιάζει την πόλη και τις υπόλοιπες ενορίες της. (Κείμενο-φωτος: Ηρακλής Φίλιος, Βαλκανιολόγος-Θεολόγος)
Ο ναός βρίσκεται σε υψηλό σημείο με θέα την πόλη των Τρικάλων και λειτουργεί από το 1919 στην παλιά πόλη, στο Βαρούσι. Είναι τρίκλιτη βασιλική. Περιέχει παλιές αγιογραφίες, ιερές εικόνες και ιερά σκεύη.
Μαρτυρίες ενοριτών αναφέρουν πως ο ναός παλιότερα λειτουργούσε ως μοναστήρι. Οι πρώτοι που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ήταν Βλάχοι στην καταγωγή. Ο ναός πανηγυρίζει στις 25 Νοεμβρίου της αγίας Αικατερίνης και στις 17 Ιουλίου της αγίας Μαρίνας.
Στον εσπερινό, που τελέστηκε στις 16 Ιουλίου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος και ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης μας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Παναγιώτης Μπρέλλας, απόφοιτος της Αθωνιάδας και γνωστός αγιογράφος, ο οποίος ανέφερε πως η αγία Μαρίνα ερωτεύθηκε το πρόσωπο του Χριστού, ο οποίους σύμφωνα με τη διδασκαλία των Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου που η Εκκλησία μας γιόρταζε την ίδια ημέρα, είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος.
Η αγία για Εκείνον έδωσε τη ζωή της και όχι για κάποιον άνθρωπο. Επίσης στο κήρυγμα του ανέφερε, πως η αγία μας Εκκλησία με την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο καταξίωσε το ανθρώπινο πρόσωπο, αφού ο Θεός κατά τη θεία Ενανθρώπιση Του έλαβε την ανθρώπινη σάρκα χωρίς την αμαρτία.
Έτσι, με τη θεία χάρη το σώμα αγιάζεται, σε αντίθεση με το πώς το έβλεπε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία στο σύνολο της. Τέλος, σημείωσε πως η καταξίωση αυτή, φαίνεται στο γεγονός ότι τα ιερά λείψανα ευωδιάζουν, ποιούν θαύματα και πως οι χριστιανοί δεν είμαστε ειδωλολάτρες, αλλά τιμάμε το εικονιζόμενο πρόσωπο, όπως αναφέρει και ο Μ. Βασίλειος.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε σε τρία σημεία: Πρώτον στο γεγονός ότι η αγία αντιμετώπισε τον ίδιο της τον πατέρα που ήταν ιερέας των ειδώλων και με σθένος αναφέρθηκε στους άθεους νόμους, τους οποίους το κράτος ψηφίζει, προάγοντας με τον τρόπο αυτό την ανηθικότητα.
Δεύτερον αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο χριστιανός καταλήγει τις περισσότερες φορές να έχει μία συναισθηματική και όχι οντολογική σχέση με την Εκκλησία και να εκκλησιάζεται και να κοινωνεί για λόγους παράδοσης.
Τέλος, ο κ.κ. Χρυσόστομος δεν έκρυψε τη συγκίνηση του, καθώς σαν αρχιμανδρίτης, διακονούσε ως εφημέριος στην αγία Μαρίνα Τούμπας, την οποία αγαπά και στην εικόνα της οποίας κατέθετε όλες του τις αγωνίες. Το βράδυ τελέστηκε ιερά αγρυπνία και το πρωί όρθρος και θεία Λειτουργία.
Να σημειωθεί πως στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν ιεροψάλτες της ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών. Θέλω να ευχαριστήσω σαν ιεροψάλτης του ιερού ναού αγίας Μαρίνας, τους Βατοπαιδινούς πατέρες για τη σημαντική συμβολή τους, καθώς είχαν την αρχοντική ευγένεια και καλοσύνη να μας αποστείλουν μουσικά κείμενα (μελοποιημένα από τους ίδιους), από την ακολουθία της αγίας Μαρίνας, όσο και από του προφήτη Ηλία τον οποίο θα εορτάσουμε αυτές τις μέρες στην ενορία μας, αφού το εκκλησάκι που κοσμεί το δάσος των Τρικάλων ανήκει στην ενορία της αγίας Μαρίνας.