Ο ορθόδοξος ναός είναι μια μικρογραφία του σύμπαντος κόσμου (ορατού και αοράτου). Είναι ένα ορατό σημείο - σύμβολο- εκείνου που δεν μπορούν να δουν τα ανθρώπινα μάτια. Ο τρούλος συμβολίζει τον ουρανό.
Όχι μόνο η λογική κτίση, αλλά και όλη η άλογος κτίση μαρτυρεί τον Δημιουργό της...
Όταν φιλάτε το χέρι του παπά σας, φιλάτε ολόκληρη την αλυσίδα των Οσίων και αγίων ιερέων και Ιεραρχών, από τους Αποστόλους μέχρι σήμερα, σημειώνει ο άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς.
Στις μέρες μας, με τον κόπο και την προσευχή των μοναχών έχουν αναβιώσει στο Άγιο Όρος παραδοσιακές παραγωγές ιδιαίτερων προϊόντων όπως κρασί, βότανα, σαπούνια, κηραλοιφές για τις λειτουργικές ανάγκες των Μονών και των Κελλίων.
Αγιορείτικα Εργόχειρα. Στο Άγιο Όρος, επιμελούνται τα εργόχειρα αυτά με προσευχή και νηστεία. Να σέβεσαι το Θεό με έργα σεμνά, να Τον υμνείς με λόγια και να Τον τιμάς με τη σκέψη, σημειώνει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.
Το καντήλι συμβολίζει το ανέσπερο φως που είναι ο Χριστός και καλούμαστε να τον μιμηθούμε.
Συνηθίζεται να προσφέρονται κόλλυβα στα μνημόσυνα. Μια πολύ ευλογημένη συνήθεια που δεν είναι απλώς ένα έθιμο αλλά έχουν σπουδαίο συμβολισμό και ωφελούν πολύ τις ψυχές. Ο Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει αυτήν την πρακτική και παραλληλίζει την σπορά των καρπών και του σιταριού με την ταφή και την μελλοντική ανάσταση των νεκρών.
Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσι...
Κτητορικό μνημόσυνο εις ανάπαυση των ψυχών όλων των ιερομονάχων και μοναχών που ασκήθηκαν στο Κελλί.
Η κουζίνα στο Άγιον Όρος είναι αξιολογότατη, λιτή, νόστιμη, με συνταγές ωφέλιμες για την υγεία.
και το γλυκό έχει τη θέση του στην πανηγυρική τράπεζα.
Αμέσως μετά τον Εσπερινό ακούγεται το σήμαντρο που ειδοποιεί τον κόσμο ότι πρέπει να προσέλθει στην Τράπεζα . Πρώτα στην αίθουσα μπαίνει ο Γέροντας, ακολουθούν οι υπόλοιποι μοναχοί και τέλος οι επισκέπτες.