Του Κόσμου τα Γυρίσματα – Το Μοναστήρι της Λάρισας στην Αγιά, Ι. Μονή Τιμ. Προδρόμου στα 1080m, το παλαιό και ανακαινισμένο Μοναστήρι
Η Παλαιά Μονή ιδρύθηκε περί το έτος 1550 μ.Χ. από τον άγιο οσιομάρτυρα Δαμιανό, ο οποίος μαρτύρησε στι; 14 Φεβρουαρίου 1568 δι΄ απαγχονισμού και πυρό στη πόλη της Λαρίσης.
Πηγαίνοντας για το παλαιό Μοναστήρι.
Το 1889 με την έκδοση νόμου περί διαλύσεως των Μονών της ελληνικής επικράτειας διαλύθηκε, όπως πολλές άλλες. Στη συνέχεια και για 70 χρόνια η φροντίδα της περιήλθε στη κοινότητα της Ανατολής. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου τα κτήρια υπέστησαν καταστροφές, οι οποίες σε συνδυασμό με τις ακραίες καιρικές συνθήκες και την εγκατάληψη συνέτειναν στην καταστροφή ενός μεγάλου τμήματος της Μονής. Από το 2000 γυναικεία αδελφότητα εγκαταστάθηκε στη Μονή και εργάζεται για την αναστήλωση της και την ανάδειξη σε σημαντικό πνευματικό και μοναστηριακό κέντρο.
Το διαβατικό για το παλαιό Μοναστήρι.
Η Μονή αναπτύσσει μία σημαντική οικολογική και αγροτουριστική δράση, καθώς επιδιώκει την αρμονική και καλή σχέση γης και φύσης. Στη Μονή λειτουργεί και εκθεσιακός χώρος οικολογικών προϊόντων, όπως είναι γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, τα παράγωγα αυτών, μαρμελάδες από φρούτα της περιοχής, ελιές και διάφορα σκευάσματα από βότανα του βουνού, όλα μέσα από τον κόπο και την εργασία των μοναζουσών.
Ο ναός είναι βασιλική με δίρριχτη στέγη και του εσωτερικό του κοσμείται από αξιόλογες και πρωτότυπες νωπογραφίες.
Το κέντρο της ζωής του μοναχού και της μοναχής είναι ο Θεός και η λατρεία Του αποτελεί κύριο έργο της ζωής του, της. Μέσα από την λειτουργική ζωή στο μοναστήρι δίνεται η ευκαιρία ώστε κάθε αγωνιζόμενη ψυχή να επικοινωνήσει με τον Θεό και να δώσει νόημα στην καθημερινότητα του.
Το οστεοφυλάκιο της Μονής
Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς ξεχωρίζει για το γεγονός ότι σε αυτήν εγκαταβιούν μοναχές από 12 διαφορετικές χώρες και από όλα τα σημεία του ορίζοντα.
Το τέλος το έχει πάντα η σεβαστή γερόντισσα με τον καλό της αποχαιρετιστήριο λόγο.
Την έχουμε στην προσευχή μας.