Του Κόσμου τα Γυρίσματα – Συρία – H Παναγίας της Saidnaya, γιορτάζει στο Γεννέθλιον της Θεοτόκου.
Saidnaya. Σήμερα στη Συρία, υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο αραβόφωνοι Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι γνωστοί ως Ρουμ (Ρωμιοί), όπως άλλωστε αυτοχαρακτηρίζονται και οι ίδιοι.
Saidnaya
Η Μονή της Παναγίας της Saidnaya βρίσκεται στη Συρία και είναι ξακουστή σ' όλους τους χριστιανούς, αλλά και σε πολλούς μουσουλμάνους της περιοχής. Αναρίθμητα είναι άλλωστε τα θαύματα της Θεοτόκου εδώ και αιώνες.
Οι Ελληνορθόδοξοι Ρωμιοί στη Συρία διατηρούν ζωντανό το Βυζαντινό Ελληνικό παρελθόν της χώρας, καθώς και την Ορθόδοξη πίστη ανάμεσα σε Μουσουλμάνους. Οι Ελληνορθόδοξες εκκλησίες και Μοναστήρια είναι κατάσπαρτα σε όλη τη χώρα, και η παρουσία τους στη Δαμασκό είναι πολύ εμφανές.
Η Saidnaya... με την Κυρά της, την Παναγιά... προπύργιο της Ελληνορθοδοξίας στη μαρτυρική Συρία συνεχίζει να αντιστέκεται .
Η ιστορία της εκκλησίας και της Μονής της Παναγίας της Saidnaya στη Συρία που χτίστηκε πάνω σε ένα ψηλό βουνό με το ίδιο όνομα, χρονολογείται στο 547 μ.Χ. από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανός.
H λέξη Saidnaya είναι σύνθετη και στα Ασσυριακά « Σαΐντα» σημαίνει Κυρία και «Νάγια» σημαίνει εμάς. Δηλαδή, η Κυρά μας, και εννοούν την Παναγία.
Η Μονή της Saidnaya βπεριέχει μια εικόνα της Παναγίας με το βρέφος της τον Ιησού ζωγραφισμένη από τον Απόστολο Λουκά τον Ευαγγελιστή τον 1 ο αιώνα μ.Χ. Η εικόνα αυτή φυλάσσεται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο στο πάνω μέρος του Μοναστηριού και πρέπει κάποιος να βγάλει τα παπούτσια του για να εισέλθει. Πολλές γυναίκες, τόσο Χριστιανές όσο και Μουσουλμάνες διανυκτερεύουν σε αυτό το δωμάτιο και όλη νύχτα προσεύχονται στην Παναγία να τους στείλει ένα παιδί.
Σήμερα η Μονή της Παναγίας της Saidnaya στη Συρία είναι το δεύτερο πιο σημαντικό Χριστιανικό προσκύνημα στη Μέση Ανατολή μετά την Ιερουσαλήμ, από την άποψη του αριθμού των προσκυνητών και επισκεπτών.
Η ιστορική Μονή της Παναγίας της Saidnaya στην περιφέρεια της Δαμασκού εορτάζει στο Γεννέθλιον της Θεοτόκου, την 8η Σεπτεμβρίου.