Εν πλω για τον αρσανά της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου και από εκεί μια ώρα ανηφόρα εν μέσω ελαιώνα και μετά από δάσος, κυρίως καστανιάς φθάνουμε στην Μονή.
Η Ιερά Μονή Κωνσταµονίτου έχει χτιστεί σε µια από τις γραφικότερες τοποθεσίες του Άθω, αγκαλιασµένη από δάσος και σε απόσταση µισής ώρας από το Σιγγιτικό κόλπο. Παράδοση θέλει ως κτίτορα της µονής τον Μέγα Κωνσταντίνο ή κάποιο γιο του. ωστόσο, η ίδρυση της µονής µάλλον σχετίζεται µε κάποιο ασκητή µε το όνοµα Κασταµονίτη, απ' όπου προέρχεται και η δεύτερη ονοµασία του µοναστηριού ως Κασταµονίτου.
Εκεί κοντά βρίσκεται και το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου το οποίο έπαυσε να λειτουργεί από το 1821. Αυτό κατά την παράδοση αποδίδεται στο ότι εκεί, στα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης, γεννήθηκε παιδί, όταν άμαχος πληθυσμός κατέφυγε στο Άγιον Όρος.
Ο αρσανάς της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου. Ο αρσανάς της Μονής Κασταμονίτου απέχει από αυτή λιγότερο της μιας ώρας πεζή. Αποτελείται από μεγάλο κτίσμα με θολωτή τοιχοποιία στο εσωτερικό του, στο ισόγειο του οποίου άλλοτε φυλάσσονταν τα πλοιάρια της μονής. Σήμερα χρησιμεύει ως χώρος αποθήκευσης. Ο όροφος του κτίσματος χρησιμεύει για την παραμονή του αρσανάρη.
Η κάθε Μονή έχει το δικό της «αρσανά» για την εξυπηρέτησή της. Οι αρσανάδες ή ταρσανάδες είναι μικρά λιμάνια, που περιλαμβάνουν τα λεγόμενα ψαρόσπιτα. Στο ισόγειό τους προφυλάσσονται οι βάρκες της Μονής, που χρησιμοποιούνται για το ψάρεμα.
Η ονομασία «αρσανάς» προέρχεται από την αραβική γλώσσα, αλλά πέρασε στην ελληνική από τη βενετσιάνικη διάλεκτο, όπου arsenale σημαίνει σταθμός πλοίων.
Νότια του αρσανά και σε μικρή απόσταση από αυτόν διανοίγεται μεγάλη θαλάσσια σπηλιά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.
Το εσωτερικό της μεγάλης θαλάσσιας σπηλιάς εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.
Τα μεγαλεία του Θεού φανερώνονται μέσα στη πλάση, τα πάντα εν σοφία εποίησε.