Πατριαρχικό Μνημόσυνο στην Μνήμη των Νεκρών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Πατριαρχικό Συλλείτουργο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος, Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη, προ της απολύσεως τελέσθηκε Μνημόσυνο στην Μνήμη των Νεκρών του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία παρέστησαν πολιτικοί, καθηγητές Πανεπιστημίου και Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Παρόντες και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Τιμητικά αγήματα μαθητών με την Εθνική Σημαία.
Εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Τα ιερά μνημόσυνα τελούνται πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, αναπέμποντας επιμνημόσυνη δέηση για τους κεκοιμημένους αδελφούς.
Οι Πατέρες της Εκκλησίας διαπιστώνουν την μεγάλη ωφέλεια που προκύπτει από τα μνημόσυνα τόσο για τους ζώντες και έτι περισσότερο για τους απανταχού κεκοιμημένους αδελφούς.
Τα Κόλλυβα, ή όπως αλλιώς επεκράτησε σε πολλά μέρη η ονομασία «το στάρι», είναι ένα από τα πιο παλαιά χριστιανικά έθιμα που διατηρήθηκε στη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας και συνδέεται άμεσα με τους κεκοιμημένους εν Χριστώ αδελφούς.
Τα κόλλυβα είναι σιτάρι βρασμένο που κατά κανόνα σήμερα έχει τη μορφή στολισμένου δίσκου με ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα , καρύδια, φουντούκια, φιστίκι κ.α και κυρίως ζάχαρη.
Η υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κα Νοτοπούλου.
Τα κόλλυβα συμβολίζουν την κοινή ανάσταση των ανθρώπων. Δηλ, όπως ο σπόρος του σιταριού πέφτει στη γη, θάβεται και χωνεύεται και σαπίζει χωρίς όμως να φθαρεί και στη συνέχεια φυτρώνει καλύτερος και ωραιότερος, έτσι και το νεκρό σώμα του ανθρώπου θάβεται στη γη και σαπίζει, για να αναστηθεί και πάλι άφθαρτο και ένδοξο και αιώνιο.
Ευλογία κολλύβων από τους Προκαθημένους κ. Βσρθολομαίο και κ. Ειρηναίο.
Ο Ι. Ναός Αγίου Παντελεήμονος κτίσθηκε και αποπερατώθηκε εσωτερικά και εξωτερικά σε εννέα χρόνια, θεμελιώθηκε από τον Α΄ Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Διονύσιο και είναι βυζαντινού ρυθμού στον τύπο του σταυροειδούς μετά τρούλλου με δύο καμπαναριά, που τοποθετημένα στην πρόσοψη δημιουργούν την αίσθηση ότι ο Ι.Ναός είναι κυκλοτερής (ροτόντα). Στον Ι.Ναό αυτό παρατηρεί κανείς τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και την εξωτερική του επένδυση όπου πέτρες, κεραμικά και μαρμαροκολώνες εναλλάσσονται αρμονικά. Τα εγκαίνια του Ι.Ναού τελέσθηκαν πανηγυρικά από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Χριστόδουλο και 16 αρχιερείς, στις 29 Μαρτίου 1999.