Μέγας αρχιερατικός εσπερινός στο επιβλητικό μοναστήρι του Άθωνα, τη Σιμωνόπετρα
Το αγιορείτικο τοπίο παρά τις δυσκολίες, προσφέρει μοναδικό θέαμα, η φύση αναδεικνύεται ένας περίτεχνος πίνακας, το πιο πολύτιμο έργο με τη υπογραφή του Δημιουργού παντού γύρω.
Αγιορείτες και προσκυνητές στον αρσανά αναμένοντας να ανεβούν στο μοναστήρι, που προσήλθαν παρά να τιμήσουν τον Άγιον, παρά τη κακοκαιρία, απολαμβάνουν τη μοναδικής ομορφιάς θέα και συζητούν αρδεύοντας νάματα από την αγιορείτικη πείρα και σοφία.
Πάντα θα βρεθεί λίγος χρόνος για μελέτη....
Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα συναριθμείται 13η κατά την ιεραρχική τάξη της Αθωνικής πολιτείας. Η ύπαρξή της είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την μορφή του ιδρυτή της οσίου Σίμωνος του Μυροβλύτου.
Μονοπάτι μέσα το χιόνι άνοιξαν οι σιμωνοπετρίτες πατέρες για να διευκολύνουν τη προσέλευση των προσκυνητών και των άλλων αγιορειτών πατέρων.
Ο χρόνος δράσης του Οσίου συμπίπτει με την περίοδο της Φραγκοκρατίας(1204-1261). Ο όσιος Σίμων πριν κτίσει την Μονή του, ασκήτευε στο σπήλαιο που βρίσκεται αντίκρυ από την Σιμωνόπετρα. Προσευχόμενος νυχθημερόν και καθώς πλησίαζε η εορτή των Χριστουγέννων, έβλεπε για πολλές νύκτες «ωσάν να εχωρίζετο ένας αστήρ από τον ουρανόν, και εστέκετο επάνω εις την αντικρύ πέτραν, όπου είναι τώρα κτισμένον το σεβάσμιον Μοναστήριον».
Το χιόνι και το κρύο δεν στάθηκε ικανό για να εμποδίσει τους προσκυνητές να προσέλθουν για να λάβουν την χάρη του Αγίου.
Ώσπου την νύκτα των Χριστουγέννων «του εφαίνετο ότι ευρέθη εις την Βηθλεέμ της Ιουδαίας ωσάν να έβλεπε… τον Κύριόν μας εσπαργανωμένον μέσα εις την φάτνην» και «θεϊκής ουρανόθεν επενεχθείσης φωνής», έλαβε εντολή να ιδρύσει στον βράχο, που τον φώτιζε το ίδιο «αστροσύνθετον φως», την δική του Νέα Βηθλεέμ, την σημερινή Σιμωνόπετρα.
Από τον πρόναο στο κυρίως Ναό, βαθμιαία ο πιστός εισέρχεται στον Ναό, καθώς συμβολίζει την πνευματική προαγωγή του πιστού.
Ο Όσιος Σίμων ο Μυροβλύτης ήταν ο κτήτορας της τολμηρότερης αρχιτεκτονικά αγιορείτικης μονής, της Σιμωνόπετρας. Υπήρξε θαυμάσιος ασκητής, θαυματουργός και μυροβλύτης.
Του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού προεξήρχε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.
Οι χοροί των αγιορειτών πατέρων με το ψαλτικό τους χάρισμα ευφραίνουν τις ψυχές των πιστών και δοξάζουν τον Θεό, τιμώντας τον άγιο Σίμωνα και διδάσκοντας μέσα από την εμμελή παρουσία της ζωής και της δράσης του Αγίου.
Δοχειαρίτες πατέρες πλαισίωσαν τον αριστερό χορό.
Μέσα στο λιγοστό φως που λούζει τις μορφές των αγίων, η ψυχή ημερεύει, το σκοτάδι σκορπίζει και η ζωή του ανθρώπου γεμίζει Χριστό.
Φως Χριστού φαίνει πάσι...
Οι επισκέψεις των ανθρώπων τον σύγχυζαν και ετοιμαζόταν ν΄αναχωρήσει σ΄ ερημικότερο τόπο, όταν άκουσε προσευχόμενος ουράνια φωνή· «Σίμων, φίλε πιστέ, και λάτρη του Υϊού μου, μη αναχωρεί των ώδε, ότι εις φως τέθεικά σε μέγα, και μέλλω να δοξάσω τον τόπον τούτον με το όνομα σου».
Ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρα Γέρων Ελισαίος.
Μέσα τις ακολουθίες η στατικότητα χάνεται, όλα έχουν τη σημασία τους, ακόμα και το άναμμα της κανδήλας, έχει τη δική του θέση και λόγο μέσα στη λατρεία της Εκκλησίας.
Η Ιερά Πρόθεση. Η Άκρα Ταπείνωση και ο Μελισμός.
Από τις αγιογραφίες του Καθολικού της Μονής. Η Άκρα Ταπείνωσις.
Το άναμμα του καντηλιού ενέχει τον συμβολισμό ότι προσφέρεται ως θυσία σεβασμού και τιμής προς τον Θεό και τους Αγίους του. Συμβολίζει επίσης, το φώς του Χριστού που φωτίζει κάθε άνθρωπο, καθώς επίσης συμβολίζει και το γνωστό παράγγελμα του Κυρίου μας ότι πρέπει να είμαστε, οι χριστιανοί, τα φώτα του κόσμου.