Κτητορικό Μνημόσυνο στην Ι. Μονή Παναγίας της Θεοσκεπάστου Σοχού
Με την πρέπουσα λαμπρότητα τιμήθηκε η εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Δεσποινίς ημών Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Θεοσκεπάστου Σοχού, η οποία και αποτελεί μετόχιο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους.
Του Κτητορικού Μνημοσύνου προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας-Πάρου αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πήχος.
Με κάθε επισημότητα υποδέχτηκε και εφέτος η ευλογημένη περιοχή του Σοχού, την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου εκ της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, λόγω της πανηγύρεως της Ιεράς Μονής της Παναγίας Θεοσκεπάστου, η οποία και αποτελεί μετόχιο αυτής.
Το Κόλλυβο για το κτητορικό μνημόσυνο, με το διάκοσμο του, δείγμα του ενδιαφέροντος για τους προαναπαυσαμένους πατέρες μητέρες και αδερφούς και αδερφές.
Ένα από τα πολλά ονόματα που προσδίδουμε στην Παναγία μας είναι Γοργοϋπήκοος και η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους από το 1646. Εκεί, όπως αναφέρεται στο ιστορικό της Μονής, "λάμπει ως πολύφωτος σελήνη, σαν άριστος κυβερνήτης και σοφός οικονόμος το διακυβερνά", φυλάσσοντας από κάθε προσβολή και επήρεια τους, ασκούμενους σε αυτό, οσίους πατέρες, αλλά και όσους προστρέχουν σ’ εκείνη με πίστη, ζητώντας την βοήθειά της. Και γενικά διαφυλάττει γοργώς και προθύμως, υπακούει και ελεεί όλους, όσους την ευλαβούμαστε και την επικαλούμαστε με πίστη.
Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους Γέρων Αμφιλόχιος.
Στην Εκκλησία υπάρχει μία παράδοση και μία συνέχεια, οι αδερφές της Μονής μνημονεύουν τις μοναχές που βρίσκονται εν χώρα ζώντων.