Άνοιξε τις πύλες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου-Θαυμασμός για την Συλλογή Λαμπρόπουλου
Το αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου πρωτολειτούργησε το 1971 και αποτελεί το μοναδικό αρχαιολογικό μουσείο στη Χαλκιδική. Οι συνεχείς αρχαιολογικές, συστηματικές αλλά και σωστικού χαρακτήρα, έρευνες έφεραν στο φως σημαντικές και συχνά μοναδικές αρχαιότητες, που, παράλληλα με τις σύγχρονες μουσειολογικές επιταγές, οδήγησαν στην απόφαση ενός ριζικού εκσυγχρονισμού και επέκταση του αρχικού κτιρίου.
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη το Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 12.30. Από την επόμενη ημέρα, το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό, με την α΄ φάση της μόνιμης έκθεσης που επιμελήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.
Η έκθεση του νέου Μουσείου αναπτύσσεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Τόπος και Ιστορία, Προϊστορικές κοινωνίες, Ιστορικοί χρόνοι, Συλλογές και Δωρεές.
Παρουσιάζονται ευρήματα από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς και νεκροταφεία της Χαλκιδικής, τον Άγιο Μάμα, την Όλυνθο και την Τορώνη, το Κριαρίτσι και τη Νέα Σκιώνη, ενώ επιλεγμένα εκθέματα των ρωμαϊκών χρόνων, επιτύμβια αγάλματα και στήλες, προετοιμάζουν τον επισκέπτη πριν την ολοκλήρωση της ενότητας Ιστορικοί Χρόνοι.
Στην αίθουσα που εκτίθενται οι Συλλογές, κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει η αξιόλογη Συλλογή Λαμπρόπουλου. Η έκθεση εμπλουτίζεται με πολυμεσικές εφαρμογές, όπως διαδραστικό χάρτη-χρονολόγιο που διατρέχει την ιστορία της Χαλκιδικής και θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, διαδραστικές οθόνες που αφορούν στην Ιστορία της Έρευνας με την παρουσίαση των σημαντικότερων σταθμών και ερευνητών στην περιοχή, στις Γραπτές Πηγές που αναφέρονται σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Χαλκιδική, καθώς και στην προσωπικότητα του Αριστοτέλη, του μεγάλου Σταγειρίτη φιλοσόφου.
Επίσης, μέσα από τρισδιάστατη προβολική χαρτογράφηση (3D Projection Mapping) παρουσιάζεται η ανασκαφική δραστηριότητα με τρόπο εύληπτο και παραστατικό, προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαδικασία και το αποτέλεσμα μιας ανασκαφής που καταλήγει στη συντήρηση, μελέτη και παρουσίαση των ευρημάτων στο Μουσείο.
Επιπλέον, οθόνες με τοπία και αρχαιότητες, εμπλουτισμένα με εικόνες από διαχρονικές δραστηριότητες στην περιοχή, καθώς και βίντεο από την περιοδική έκθεση της Συλλογής Λαμπρόπουλου που παρουσιάστηκε στο Μουσείο το 2019 συμπληρώνουν την πολυεπίπεδη πληροφόρηση για το κοινό.
Το έργο της επανέκθεσης «Οργάνωση και υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου – Α’ Φάση» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» και υλοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο «Οργάνωση και υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου – Β΄ Φάση ολοκλήρωσης και λειτουργίας», ενταγμένο στο ΠΔΕ και με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.
Το Μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες.