Φωτοθήκη: Φαιστός: το μεγαλείο του Μινωικού πολιτισμού
Η Φαιστός είναι ένα από τα 4 μινωικά ανάκτορα που έχουν μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί και ήρθε στο φως χάρη στη σκαπάνη Ιταλών αρχαιολόγων. Στην Φαιστό βλέπουμε στην πραγματικότητα δύο ανάκτορα: το πρώτο κάνει την εμφάνισή του γύρω στα 2000 π.χ. για να καταστραφεί από σεισμό γύρω στο 1700 π.Χ. και να παραχωρήσει τη θέση του στο δεύτερο που καταστρέφεται (επίσης από σεισμό) γύρω στο 1450 π.Χ. Εδώ τμήμα της πρόσοψης του δευτέρου ανακτόρου.
Η μεγάλη σκάλα, με τα μήκους 13,5 μέτρων σκαλοπάτια που είναι παχύτερα στο κέντρο και λεπτότερα στις άκρες, οδηγούσε στα προπύλαια του νέου ανακτόρου και είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο στοιχείο της Φαιστού.
Στη μεγάλη δυτική αυλή, εμπρός από τη χαρακτηριστική σκάλα της Φαιστού, διαδραματίζονταν χαρακτηριστικά γεγονότα της εποχής, όπως τα ταυροκαθάψια (η προσπάθεια να στηριχτείς πάνω στον ταύρο, κρατώντας τον από τα κέρατα)
Άποψη της δυτικής αυλής και θεατρικού χώρου του ανακτόρου της Φαιστού. Στο βάθος η μεγάλη σκάλα που οδηγούσε στα προπύλαια.
Στη βόρεια πτέρυγα του ανακτόρου βρίσκεται το διαμέρισμα της βασίλισσας
Πιθάρια νέου ανακτόρου. Η πιο ενδιαφέρουσα αποθήκη βρίσκεται στη δυτική γωνία των αποθηκών του νέου ανακτόρου είναι στεγασμένη με σύγχρονο στέγαστρο από μπετόν. Ένα μικρο πήλινο σκαμνί που βρέθηκε στην αποθήκη βοηθούσε στο γέμισμα και στο άδειασμα του πιθαριού. Ένας από τους πίθους έχει εγχάρακτη επιγραφή σε Γραμμική Β γραφή.
Ο ποταμός Ληθαίος περιβάλλει το λόφο της Φαιστού από ανατολικά και βόρεια και έπαιζε το ρόλο της πηγής ύδρευσης της πόλης. Το ήπιο και ζεστό κλίμα της περιοχής έκανε άνετη και ευχάριστη τη ζωή των κατοίκων της.
Η Φαιστός είναι κτισμένη σε λόφο (υψόμετρο 100 μ.από την επιφάνεια της θάλασσας), στα νότια του ποταμού Γεροπόταμου, του αρχαίου Ληθαίου, και δεσπόζει στην κοιλάδα της Κάτω Μεσαράς.
Η Φαιστός υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του μινωικού πολιτισμού και η ισχυρότερη πόλη της νότιας Κρήτης. Αναφέρεται στα κείμενα αρχαίων συγγραφέων (Διόδωρος, Στράβωνας, Παυσανίας) ενώ μνημονεύεται και από τον Όμηρο. Κατά τη μυθολογία στη Φαιστό βασίλεψε η δυναστεία του Ραδάμανθυ, γιου του Δία και αδελφού του Μίνωα.
Η κεντρική αυλή διατηρεί την πλακόστρωσή της, έχει προσανατολισμό Βορρά-Νότο και ανήκει στο πρώτο ανάκτορο του 2.000 π.Χ. Ανατολικά και Δυτικά περιβαλλόταν από στοές (μικρού πλάτους στεγασμένους διαδρόμους που στηρίζονταν σε πεσσούς και κίονες)