Το Μινωικό Παλάτι της Κνωσού -σύμβολο του μινωικού πολιτισμού και ο πλέον επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης- βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο, στην κοιλάδα του ποταμού Καίρατου. Στη φωτογραφία βλέπουμε το Μέγαρο της Βασίλισσας.
Το Aνάκτορο της Kνωσού είναι το μεγαλύτερο κέντρο της μινωικής εξουσίας. Πρόκειται για κτιριακό συγκρότημα 22.000 τ.μ. Ήταν πολυόροφο, χτισμένο με πελεκητούς δόμους και διακοσμημένο με θαυμάσιες τοιχογραφίες που απεικόνιζαν πιθανόν θρησκευτικές τελετές.
Τα παλαιότερα ίχνη κατοίκησης στο χώρο του ανακτόρου ανάγονται στη νεολιθική εποχή (7000-3000 π.Χ.). Γύρω στο 1900 π.Χ. πραγματοποιείται η ανέγερση ενός μεγάλου ανακτόρου που καταστρέφεται, πιθανότατα από σεισμό, το 1700 π.Χ. αλλά ξανακτίζεται για να καταστραφεί οριστικά πια από φωτιά το 1350 π.Χ.
Σπουδαίοι μύθοι είναι συνδεδεμένοι με το ανάκτορο της Κνωσού: Λαβύρινθος, Μινώταυρος, Δαίδαλος και Ίκαρος.
Οι πρώτες ανασκαφές διενεργήθηκαν το 1878 από τον έμπορο Mίνωα Kαλοκαιρινό. Αργότερα ανασκαφές πραγματοποίησαν ο Αμερικανός πρόξενος W.J. Stillman, ο Γερμανός H. Schliemann (Τροία, Μυκήνες, ο Γάλλος αρχαιολόγος M. Joubin και ο βρετανός Arthur Evans.
Η αίθουσα του θρόνου είχε θρησκευτικό χαρακτήρα.Ο νότιος τοίχος φέρει επιζωγραφισμένη τοιχογραφία κρητομυκηναϊκής περιόδου, που απεικονίζει γρύπες, φανταστικά όντα, με κεφάλι αετού και σώμα λιονταριού, σύμβολα βασιλικής και θεϊκής εξουσίας.
Εικόνα από τις αποθήκες. Στην Κνωσό έχουν βρεθεί 150 πίθοι.
Ένας απρόσμενος φύλακας των αρχαιοτήτων, σε ώρα ανάπαυσης και αναζήτησης δροσιάς. Αν επισκεφθείτε την Κνωσό το καλοκαίρι να είστε κατάλληλα ντυμένοι (ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο) και εφοδιασμένοι με νερό.
Αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική λεπτομέρεια από το κτιριακό συγκρότημα της Κνωσού. Διακρίνεται η τοιχογραφία με τον Μινώταυρο.
Γύρω από το ανάκτορο αναπτύχθηκε η αρχαιότερη και μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, που ο πληθυσμός της έφτανε τους 100.000 κατοίκους.
Λεπτομέρεια της Κνωσού.
Η πολύπλοκη αρχιτεκτονική δομή είναι ένας από τους παράγοντες που δικαιολογούν το μύθο του λαβύρινθου.
Στην δυτική πλευρά του ανακτόρου υπάρχουν συγκεντρωμένες οι αίθουσες των τελετών στους επάνω ορόφους, οι δημόσιες αποθήκες (18 μακρόστενα δωμάτια με μεγάλα πιθάρια), τα ιερά, τα θησαυροφυλάκια καθώς επίσης και η αίθουσα του θρόνου που αποτελείται από τον προθάλαμο και τον κυρίως χώρο του θρόνου.