Σητεία: η όμορφη πατρίδα του Βιτσέντζου Κορνάρου είναι χτισμένη στη θέση που βρισκόταν η αρχαία πόλη Ήτις ή Ητεία. Εδώ, όπως φαίνεται από το δρόμο που έρχεται από το φοινικόδασος.
Άποψη της πόλης, με την Καζάρμα στην κορυφή της, την οχυρωματική κατασκευή που καταφέρνει σήμερα να αποτελεί σήμα-κατατεθέν της σύγχρονης Σητείας.
Λεπτομέρεια της Καζάρμας.
Η νοικοκυρεμένη κωμόπολη των 9.000 ψυχών αποδεικνύεται πολύ περισσότερο γραφική απ’ όσο αφήνει να εννοηθεί το πλήθος των σύγχρονων οικοδομημάτων της. Μια απογευματινή βόλτα στο λιμάνι προσφέρει στιγμές ηρεμίας...
Γλυπτά της φύσης στο δρόμο προς Ιεράπετρα.
Ειρηνική συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Χανδρά, στα νότια της Σητείας.
Γεμάτο αμπέλια το οροπέδιο της Ζήρου.
Το μικροσκοπικό Χαμαίτουλο, τυπικό δείγμα κρητικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, λίγο μετά τη Ζήρο.
Ξερόκαμπος: η θέα κόβει την ανάσα σε μια κατάβαση όλο στροφές που μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ.
Πλησιάζοντας στον Ξερόκαμπο...
Όμορφα χρώματα και πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά αποζημιώνουν τον κουρασμένο ταξιδιώτη στον Ξερόκαμπο.
Η ελιά κυριαρχεί στο τοπίο της Σητείας, γεγονός που έχει άμεση με την παραγωγή λαδιού εξαιρετικής ποιότητας για το οποίο υπερηφανεύονται οι ντόπιοι. Εδώ, η Ζάκρος.
Η κτηνοτροφία είναι μία από τις βασικές ασχολίες των κατοίκων της περιοχής της Σητείας. Εδώ, ξαφνιάζει η οικειότητα που δείχνουν τα συμπαθή τετράποδα προς τον άνθρωπο.
Στιγμές ηρεμίας στη Ζάκρο...
Υπάρχουν ακόμα γραφικές γωνιές στην Κρήτη, μακριά από τα πολύβουα παραθεριστικά κέντρα (εδώ, τα Κελάρια).
Η φημισμένη μονή Μονή Τοπλού, όπως φαίνεται από το δρόμο που οδηγεί στο Βάι. Η ονομασία Τοπλού αντικατέστησε κατά τον 17ο αιώνα την επίσημη ονομασία του μοναστηριού που ήταν Παναγία η Ακρωτηριανή, όπως αναφέρεται στα επίσημα έγγραφα και σε σφραγίδα του 15ου ή 16ου αιώνα.
Το περίφημο φοινικόδασος μοναδικό θέαμα εξαιρετικής ομορφιάς. Οι περίπου 5.000 φοίνικές του φύτρωσαν -σύμφωνα με μία εκδοχή- από τους χουρμάδες που πετούσαν οι φοίνικες έμποροι. Ο τύπος του φοίνικα που συναντάμε εδώ είναι γνωστός από τη Μινωική εποχή και ονομάζεται φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii).
Ο γραφικός Μόχλος, στη βόρεια ακτή της περιοχής της Σητείας.
Η Κάτω Ζάκρος και η έξοδος του φαραγγιού των Νεκρών, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, όπου βρίσκεται το μικρότερο από τα τέσσερα μινωικά ανάκτορα που έχουν ανακαλυφθεί στην Κρήτη (τα υπόλοιπα τρία βρίσκονται στην Κνωσο, στη Φαιστό και στα Μάλια).