Στη νοτιοανατολική κορυφή του όρους Νήριτο, το οποίο δεσπόζει σε όλη την Ιθάκη, βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της Καθαριώτισσας.
Η είσοδος της Μονής
το Μοναστήρι άρχισε να χτίζεται το 1696 και όπως μας πληροφορεί ο Αθανάσιος Λεκατσάς στην ανέκδοτη ιστορία του «Περί Ιθάκης» όλοι οι κάτοικοι του νησιού πρόσφεραν για την ανέγερση και τη λειτουργία της Μονής.
Το όνομα 'Καθαρά' προέρχεται από τη λέξη 'κάθαρα', που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος. Επειδή λοιπόν την ιερή εικόνα του Γενεσίου της Θεοτόκου τη βρήκαν με θαυματουργό τρόπο μέσα στα καιόμενα κάθαρα, την ονόμασαν «Καθαριώτισσα».
Το καθολικό της Μονής.
Ιδιαίτερης αισθητικής το εσωτερικό του καθολικού.
Ένα από τα χαρακτηριστικά βιτρό του καθολικού.
Το πανηγύρι του Μοναστηριού γίνεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, με ευπρέπεια και επισημότητα, με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη, των αρχών του νησιού και του νομού, της φιλαρμονικής ορχήστρας του Κ.Ο.Ι και των Ιθακήσιων που φθάνουν στο Μοναστήρι από ολόκληρη την Ιθάκη, αλλά και από οποίο άλλο μέρος ζουν. Μικρότερο πανηγύρι γίνεται και στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα που γιορτάζεται η Ύψωση του Τ. Σταυρού.
Λίγα έξω από το Μοναστήρι, στην άκρη του γκρεμού, βρίσκεται το καμπαναριό. Στο ισόγειό του βρίσκεται το παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Η κατασκευή του είναι «σύγχρονη», αφού το παλαιό καμπαναριό της Μονής, καταστράφηκε από το σεισμό του 1953.
Από το σημείο που βρίσκεται το καμπαναριό, απολαμβάνει κανείς μια πανοραμική άποψη της Ιθάκης. Στο μέσο περίπου της φωτογραφίας διακρίνεται η πρωτεύουσα του νησιού, το βαθύ.