To Μουσείο Γεωαστροφυσικής και ο Γεωαστροφυσικός περίπατος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκαινιάστηκαν στις 4-9-2008. Το Μουσείο και η ιστορική βιβλιοθήκη στεγάζονται στο κτήριο Σίνα ενώ ο Γεωαστροφυσικός περίπατος συνδέει τα ιστορικά κτήρια του λόφου Νυμφών, δηλαδή το κτήριο Σίνα και το κτήριο Συγγρού με τον μεσημβρινό κύκλο, έργο του Ernst Ziller, με το θόλο του Δωρίδη στο λόφο της Πνύκας όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε το ηλιοτρόπιο του Μέτωνα και ο αρχαίος αστρονόμος παρατηρούσε την ηλιακή και σεληνιακή κίνηση.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α.) όπως και άλλα επιστημονικής ή κοινωνικής σημασίας κτήρια που κοσμούν την Αθήνα του 19ου αιώνα είναι δωρεά πλούσιων Ελλήνων της διασποράς. Ειδικότερα, το κτήριο Σίνα, το πρώτο κτήριο του ΕΑΑ, είναι δωρεά της οικογενείας Σίνα. Κατασκευάστηκε στο χώρο του ιερού των Νυμφών, έχει σχήμα σταυροειδές με ανοιγόμενο θόλο με στοιχεία βυζαντινού και νεοκλασσικού ρυθμού και είναι έργο του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν.
Το μουσείο δέχεται μετά από επικοινωνία το κοινό καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 15.00 μ.μ. Επίσης δέχεται επισκέψεις σχολείων ή άλλων ομάδων και φορέων.
Τιμή εισιτηρίου: 5€ - Μειωμένο εισιτήριο: 2,5€. Υπεύθυνη Δρ. Αγγελίνα Μεταξάτου, Τηλ.: 210 3490151, Ηλεκτρονική Διεύθυνση metalina@noa.gr
Στο ισόγειο του κτηρίου βρίσκεται το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Starke –Fraunhofer, 0m, 094 το οποίο έφερε ο Βούρης πρώτος Δ/ντής του Ε.Α.Α. από τη Βιέννη το 1846.
Στις αίθουσες του ισογείου εκτίθενται η σημαντική συλλογή κλασσικών επιστημονικών οργάνων του 19ου και 20ου αιώνα, που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών όπως η αστρονομία, η σεισμολογία, η μετεωρολογία, ο καθορισμός της ώρας και η μέτρηση του χρόνου, ο προσδιορισμός της γεωγραφικής θέσης και η γεωδαισία.
Περίτεχνη η διακόσμηση της αίθουσας όπου βρίσκεται το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Starke –Fraunhofer, 0m, 094. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια ιστορικής σημασίας, αν λάβουμε υπόψη τη χρονολογία ανέγερσης του κτιρίου, ο ήλιος της Βεργίνας.
Στην ίδια αίθουσα βρίσκεται το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Troughton & Simms (London, 1910)
Λεπτομέρεια του μεσημβρινού τηλεσκοπίου Troughton & Simms.
Έργο τέχνης από μόνη της η αίθουσα που φιλοξενεί τα δύο μεσημβρινά τηλεσκόπια.
Ναυτικό χρονόμετρο Frodsham and Baker, Λονδίνο, 1883. Τα ναυτικά χρονόμετρα δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες του αγγλικού στόλου.
Καταγραφικός χρονογράφος Auguste Fenon (Paris, 1896)
Υπολογιστική μηχανή Millionaire που χρησιμοποιήθηκε στη Γεωδαισία και στην Τοπογραφία. Κατασκευαστής Η.W. Egli, Ζυρίχη, 1933
Ο δεύτερος Διευθυντής του Αστεροσκοπείου, ο γερμανός αστρονόμος J. Schmidt υπήρξε διάσημος επιστήμονας εξέδωσε πολλές μελέτες και από τον Iανουάριο του 1855 έως τα τέλη του Ιουλίου 1874 σχεδίασε τον χάρτη της σελήνης που εστάλη στο Βερολίνο.
Ο Γ. Σίνας που ήταν Έλληνας γενικός πρόξενος στη Βιέννη, στις 12 Αυγούστου του 1840 έδωσε 60,000 δρχ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ίδρυση του Αστεροσκοπείου, μια επιτροπή σοφών συγκροτήθηκε για να βρει τη κατάλληλη θέση ανέγερσης του, που τελικά κρίθηκε να είναι ο Λόφος Νυμφών από τον αρχιτέκτονα E. Schubert και τον καθηγητή κ. Βούρη.
Ακολουθώντας το Γεωαστροφυσικό περίπατο, θα οδηγηθούμε στο κτήριο Συγγρού (εδώ βλέπουμε το εσωτερικό του) το οποίο κατασκευάστηκε από τον Ernst Ziller (Δεκ. 1897 - Σεπ. 1898) σε μικρή απόσταση από το κτήριο Σίνα, ανατολικά του λόφου Νυμφών. Το μικρό αυτό κτήριο (6,0 μ Χ 5,6 μ. Χ 4,5 μ.) έχει προσανατολισμό από ανατολάς προς δυσμάς. Σε αυτό τοποθετήθηκε το μεσημβρινό τηλεσκόπιο ή μεσημβρινός κύκλος του Gautier, δωρεά του Συγγρού με το οποίο το 1904 έγινε δυνατός ο προσδιορισμός του γεωγραφικού πλάτους του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Λεπτομέρεια του μηχανισμού κίνησης του τηλεσκοπίου.
Ο νέος μεσημβρινός κύκλος είχε άνοιγμα φακού 162 χιλιοστά και εστιακή απόσταση 2,10 μ.
Ο νέος μεσημβρινός κύκλος κατασκευάστηκε στο Παρίσι με την εποπτεία του Δ/ντη του Αστεροσκοπείου του Παρισιού M. Læwy από τον M.P. Gautier και ήρθε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1898 με άνοιγμα φακού 162 χιλ. και εστιακή απόσταση 2,10 μ.
Αυτή η σκάλα οδηγεί στο θόλο του κτιρίου Σίνα.
Πραγματικά περίτεχνη η διακόσμηση του θόλου του κτιρίου Σίνα