Το Παλαμήδι, με το επιβλητικό κάστρο που δεσπόζει πάνω από το Ναύπλιο, αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, ήταν δε το τελευταίο σημαντικό οχυρωματικό έργο στη μακρόχρονη ιστορία της Ενετοκρατίας. Τα 857 σκαλοπάτια που πρέπει να ανεβείτε, αν θελήσετε να φτάσετε σε αυτό με τα πόδια, είναι σίγουρα μια πρόκληση για την φυσική σας κατάσταση, αλλά για τους λιγότερο θαρραλέους υπάρχει και εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο... (Φωτογραφίες: Νίκος Λουπάκης)
To κάστρο δεσπόζει πάνω από το Ναύπλιο σε ύψος 216 μέτρων. Τα οχυρωματικά έργα του Παλαμηδιού τελείωσαν μέσα σε τρία χρόνια (1711-1714). Ένα χρόνο μετά, το 1715 οι Τούρκοι με 100.000 στρατό μπήκαν στην Πελοπόννησο και κατέλαβαν το Παλαμήδι και την Ακροναυπλία.
Πριν αποφασίσετε να πάρετε τον ανήφορο βεβαιωθείτε ότι το κάστρο είναι ανοιχτό (Γραφείο Τουρ. Πληροφοριών δήμου: 27520 24444, Τουριστική Αστυνομία: 27520 28131)
Την ιδέα να οχυρωθεί το Παλαμήδι την είχαν κατά σειρά ο Morosini, o Corner και ο Grimani. Τα σχέδια έγιναν τελικά από τον Grimani, αλλά το έργο ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα από τον Agostino Sagredo.
Ακόμα μία άποψη της κλιμακωτής ανόδου
Η παραλία της Αρβανιτιάς όπως φαίνεται από την Ακροναυπλία. Από δω ξεκινά μια όμορφη περιπατητική διαδρομή που καταλήγει στη μεγάλη αμμουδιά Καραθώνα.
Άποψη του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου, από τα πρώτα 100-200 σκαλοπάτια του Παλαμηδίου
Η Ακροναυπλία, η Ακρόπολη του Ναυπλίου, είναι το φρούριο που χτίστηκε από τους Φράγκους για να περάσει στα χέρια των Βυζαντινών και μετά των Τούρκων.
Περιδιαβαίνοντας στους προμαχώνες δεν μπορείς να μην ταξιδέψεις περήφανα πίσω, στα 1822, όταν οι επαναστατημένοι Έλληνες καταλάμβαναν το κάστρο, ανήμερα του Αγ. Ανδρέα.
Δεν μπορείς να μην σταθείς σκεπτικός έξω από τη φυλακή του Κολοκοτρώνη, προσπαθώντας να μαντέψεις τα συναισθήματα του μεγάλου αυτού ήρωα που οδηγήθηκε στο κελί από τους συμπατριώτες του.
Όλο το συγκρότημα αποτελείται από οκτώ προμαχώνες που συνδέονται με τείχη και επικοινωνούν μεταξύ τους. Το φρούριο συγκοινωνούσε με την πόλη από δύο δρόμους, ο ένας ήταν θολωτός καλυμμένος με αψιδωτή οροφή και αντικαταστάθηκε αργότερα από τη γνωστή, κλιμακωτή άνοδο με τα 857 σκαλοπάτια.
Η ώρα της καθόδου...
Καθώς κατεβαίνουμε, το Μπούρτζι δείχνει πανέμορφο. Χτίστηκε από τον Ιταλό μηχανικό Gabello, το 1473 και αποτελεί σήμα-κατατεθέν της πόλης. Πρόκειται για ένα μικρό οχυρό, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά του (bourdzi στα τούρκικα θα πει νησί-φρούριο) χτισμένο πάνω στο μικρό νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, γύρω στα 300 μέτρα από την ακτή.