Η μεγάλη παραλία της Φαλάσαλαρνας, μία από τις πιο φημισμένες της Κρήτης, Απέχει 16 χιλιόμετρα από το Καστέλι Κισάμου (νομός Χανίων). Δίπλα της βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Φαλάσαρνας (Φωτογραφίες: Νίκος Λουπάκης)
Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Φαλάσαρνας περιλαμβάνει το λιμάνι, την ακρόπολη και τα νεκροταφεία της πόλης. Το λιμάνι της αρχαίας πόλης, διαστάσεων 100 x 75 μ., ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια στην αρχαιότητα και το μοναδικό "κλειστό" στη δυτική Κρήτη και κατασκευάστηκε σε λιμνοθάλασσα που προϋπήρχε.
Το λιμάνι συνδεόταν με τη θάλασσα με τεχνητό κανάλι (μήκους 50 μ., πλάτους 10 μ. και βάθους 2 μ.) και ήταν ενταγμένο στην οχύρωση της πόλης.
Σήμερα το λιμάνι και οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στην ξηρά, μετά την ανύψωση της ακτής 6 - 9 μ., πιθανότατα εξαιτίας του ισχυρού του 365 μ.Χ.
Η συστηματική ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως τους δύο από τους τέσσερις οχυρωματικούς πύργους του λιμανιού, που χρονολογούνται στο β' μισό του 4ου αι. π.Χ. Ο πρώτος είναι κυκλικός και ο δεύτερος τετράπλευρος.
Ανατολικά του λιμανιού βρίσκεται το νεκροταφείο της πόλης των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων. Έχουν ανασκαφεί 43 τάφοι, κιβωτιόσχημοι και εγχυτρισμοί σε πίθους. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ο γνωστός "θρόνος" της Φαλάσαρνας (τον συναντάμε στο χωματόδρομο που οδηγεί στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου) που ίσως ήταν απλώς βήμα για ομιλητές, ενώ νότια του "θρόνου" και κατά μήκος της βραχώδους ακτής διακρίνονται λατομεία καθώς και μία δεξαμενή λαξευμένη στο βράχο.
Τα δημόσια λουτρά
Οι κατασκευές οι οποίες άλλαξαν δραστικά τη μορφολογία του ξεκίνησαν το 335 π.Χ. λόγω της ανάγκης να διαθέτει η πόλη ένα σύγχρονο λιμάνι, το οποίο ταυτόχρονα μπορούσε να τειχισθεί. Το τεχνητό κανάλι που ένωνε το εσωτερικό λιμάνι με τη θάλασσα δημιουργήθηκε προφανώς στην ίδια περίοδο με το λιμάνι.
Οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν τη Φαλάσαρνα το 69 π.Χ., για να εξασφαλίσουν ότι το λιμάνι δεν θα χρησιμοποιόταν ποτέ ξανά από πολεμικά πλοία.