«Επιταχύνοντας την Επιστήμη» – επίσημη παρουσίαση της έκθεσης του CERN
Η εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση που δημιούργησε το CERN και φέρει τον τίτλο «“Επιταχύνοντας” την Επιστήμη», παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2014 και ώρα 12:00, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου. (Φωτογραφίες: Νίκος Λουπάκης)
Κεντρική ομιλία της εκδήλωσης αυτή του κύριου Μανώλη Τσεσμελή, Διευθυντή στο CERN και Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με θέμα: «Το CERN - Μία Πύλη προς την Έρευνα, την Καινοτομία, την Εκπαίδευση και την Συνεργασία».
Ο κ. Μανώλης Τσεσμελής παρουσίασε τα κυριότερα σημεία γύρω από την βασική επιστήμη που μελετούμε στο CERN, την καινοτομία στον χώρο της τεχνολογίας και την προχωρημένη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση που προσφέρει το CERN στο διεθνές περιβάλλον συνεργασίας.
Ακολούθησε η επίσκεψη των προσκεκλημένων και του κοινού στην έκθεση.
Στην πρώτη αίθουσα της έκθεσης ερχόμαστε αντιμέτωποι με το περίφημο Big Bang (Μεγάλη Έκρηξη). Πραγματικά είναι ασύλληπτα μικρά τα κλάσματα του χρόνου στα οποία, σύμφωνα βεβαίως με τη θεωρία αυτή, συντελέστηκαν τα πρώτα στάδια της δημιουργίας του Σύμπαντος.
Η ιστορία του Σύμπαντος: ξετυλίγοντας το κουβάρι, φτάνουμε στο Big Bang.
Η θεωρία του καθιερωμένου πρότυπου παρουσιάζεται με σχήματα και συνοδευτικά βίντεο σε ειδική αίθουσα. Βρισκόμαστε στη «Ζώνη της Ύλης» όπου αναλύεται η θεμελιώδης δομή της.
Στη ζώνη «Έρευνα στο CERN» βλέπουμε πώς διεξάγεται η επιστημονική έρευνα στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή, με την βοήθεια τεσσάρων γιγάντιων πειραμάτων.
Μικρογραφία του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων (LHC). Πατώντας το κόκκινο κουμπί που διακρίνεται χαμηλά στη φωτογραφία, ξεκινά φιλμάκι που δείχνει τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι συγκρούσεις των σωματιδίων στον LHC.
Σχηματική παράσταση των εγκαταστάσεων του CERN. Ο μεγάλος κύκλος αναπαριστά το τούνελ του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων, που βρίσκεται σε βάθος 100 μέτρων από την επιφάνεια της Γης.
Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν -μεταξύ άλλων- να παρακολουθήσουν και στιγμιότυπα από τη διαδικασία κατασκευής των εγκαταστάσεων του CERN.
Και μια αναμνηστική φωτογραφία (από αριστερά προς τα δεξιά): Ο Επίτιμος Διευθυντής του Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, ο Ακαδημαϊκός, και Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, Δημήτρης Νανόπουλος, ο Γεν. Διευθυντής της Ελληνογερμανικής Αγωγής, Σταύρος Σάββας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, και ο Πρύτανης του Εθν. Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σίμος Σιμόπουλος. (φωτ.: Ίδρυμα Ευγενίδου)
Επιστήμονες-εθελοντές έδωσαν το παρών δίνοντας απαντήσεις σε απορίες του κοινού. Σημειώνουμε ότι κατά τη λειτουργία της έκθεσης υπάρχουν πάντοτε εθελοντές για τη διευκόλυνση των επισκεπτών. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 31 Μαΐου 2014.