Οι Λειψοί είναι συστάδα νησίδων του ανατολικού Αιγαίου ανάμεσα στη Πάτμο και τη Λέρο, με λίγους κατοίκους, πολλή ησυχία και όμορφες θάλασσες. (Φωτορεπορτάζ: Χάρης Αγγελόπουλος)
Η ιστορία των Λειψών είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ιστορία των γειτονικών της μεγαλύτερων νησιών και ιδιαίτερα της Πάτμου.
Όπως όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, έτσι και οι Λειψοί φαίνεται να κατοικούνται από τα προϊστορικά χρόνια συνεχώς μέχρι σήμερα.
Σε διάφορα σημεία του νησιού βρέθηκαν επιγραφές και αγγεία που χρονολογούνται από τους κλασικούς χρόνους.
Ο ναός του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
Εικόνα της Θεοτόκου.
Το εσωτερικό του ναού του Αγίου Ιωάννου.
Στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου φυλάσσεται η Παναγία του Χάρου. Ονομάστηκε έτσι επειδή βαστά το νεκρό κορμί του Εσταυρωμένου κι όχι βρέφος.
Από το 1943 η εκκλησία είναι γνωστή για το θαύμα με τους κρίνους. Το θαύμα αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τον Απρίλιο του 1943.
Κάθε άνοιξη τοποθετούνται από τους πιστούς, κρίνοι πάνω στην εικόνα και αφήνονται εκεί μέχρι να ξεραθούν.
Με θαυμαστό τρόπο, τα ξερά κλαδιά αρχίζουν να βγάζουν μπουμπούκια και ανήμερα της γιορτής για τα εννιάμερα της Παναγιάς ανοίγουν.
Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στα Εννιάμερα της Παναγίας (23 Αυγούστου) στην Παναγιά του Χάρου, στις 22 Αυγούστου, όπου έρχεται πολύς κόσμος από την Πάτμο, τη Λέρο και τα γύρω νησιά.