Προσκύνημα στη Βατοπαιδινή Σκήτη του Αποστόλου Ανδρέα (Σεράι)
Η Σκήτη του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους τις Καρυές. Κεντρική Είσοδος της Σκήτης.
Από το 1842 εμόνασαν Ρώσοι μοναχοί μέχρι το 1972 οπότε και εκοιμήθη ο τελευταίος μοναχός Σαμψών. H Σκήτη γνώρισε ημέρες μεγάλης άνθησης. Άνθρωποι της εποχής μας διηγούνται ότι πρόλαβαν να δουν την Σκήτη με περισσότερους από διακόσιους μοναχούς.
Οδεύοντας προς τη Σκήτη αφού περάσουμε μέσα στον περίβολο.
Το 1992, μετά είκοσι χρόνια εγκαταλείψεως και βαθμιαίας ερήμωσης, εγκατεστάθη καινούρια, ελληνόφωνη συνοδεία, και το 2001 προσετέθησαν αρκετοὶ νέοι μοναχοί, με Δικαίον τον Προηγούμενον της Ι.Μ. Φιλοθέου γέροντα Εφραίμ.
Λεπτομέρεια από την κεντρική είσοδο. Η αρχιτεκτονική και ο διάκοσμος είναι ο ρυθμός που ακολουθούσαν τα ρωσικά μοναστήρια.
Προαύλιος χώρος του μεγαλοπρεπούς Κυριακού της Σκήτης.
Τα κτίρια επιβλητικά, πολλά και μεγάλα, όπως πολλές και μεγάλες οι ανάγκες της αναστηλώσεως.
Οι μεγάλες Σκήτες και οι Μονές του Αγίου Όρους εκτός από το Κυριακό ή το Καθολικό (τον κεντρικό ναό) έχουν και πολλά παρεκκλήσια. Ορισμένα εξ αυτών είναι μεγάλα και εντυπωσιακά. Ένα από τα πολλά παρεκκλήσια της Σκήτης.
Κτήρια και φιάλη αγιασμού στο περίβολο της Σκήτης.
Οι εργασίες που σφραγίζουν την ανοικοδόμηση και το ξαναζωντάνεμα της Ιεράς Σκήτης είναι εμφανείς.
Λεπτομέρεια από την μαρμάρινη είσοδο στο ναό όπου εικονίζεται ο προστάτης Άγιος της Σκήτης, ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας.
Λεπτομέρεια εισόδου με περίτεχνη κατεργασία του ξύλου
Εικόνα από το εσωτερικό του ναού. Διακρίνεται το ξεχωριστό δάπεδο το οποίο δημιουργεί αίσθηση «θάλασσας». Ο Ναός για πολλά χρόνια θεωρούνταν ως ένας από τους μεγαλύτερους και επιβλητικότερους των Βαλκανίων. Το 1990 για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια πλήρους εγκατάλειψης οι μαθητές της Αθωνιάδος με τον τότε Σχολάρχη, επίσκοπο Ροδοστόλου Χρυσόστομο, πραγματοποίησαν εσπερινό.