Προσβάσιμη σελίδα για τα άτομα με μερική ή ολική τύφλωση
Α-
Α+

Άγιος Τρύφων, ο θαυματουργός χηνοβοσκός

Το Συναξάρι της Πεμπτουσίας - 1 Φεβρουαρίου 2023
Συναξαριακές μορφές - 1 Φεβρουαρίου 2023
 

Ο άγιος Τρύφων γεννήθηκε στη Λάμψανο της Φρυγίας στους χρόνους του βασιλέως Γορδιανού. Από μικρός είχε σαν ασχολία την βοσκή των χηνών. Το ευτελές όμως της εργασίας του δεν του στέρησε, μάλλον δε του επηύξησε την πνευματική γνώση διά της υψοποιούς ταπεινώσεως και της εξ' ολοκλήρου αγάπης προς τον Χριστό και νέος ακόμα αξιώθηκε να τελεί θαυμαστά πράγματα.

Μεταξύ των άλλων πολλών, θεράπευσε και την θυγατέρα του βασιλέως Γορδιανού η οποία βασανιζόταν από πονηρό πνεύμα. Μάλιστα όχι μόνο το έδιωξε από την κόρη αλλά το ανάγκασε διά της Χάριτος του Χριστού να φανερωθεί οφθαλμοφανώς μπροστά τους σαν άγριος σκύλος. Μετά από αυτό πολλοί ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό.

Αργότερα οδηγήθηκε ενώπιον του επάρχου της Ανατολής Ακυλίνου όπου ομολόγησε την πίστη του και δέχθηκε τα στίγματα του Χριστού στο σώμα του. Υπέμεινε πολλά βασανιστήρια. Τον έδειραν με ξύλινες σπάθες, τον έδεσαν σε άγρια άλογα και τον έσυραν σε μέρη δύσβατα και έκαυσαν τις πλευρές του με αναμμένες λαμπάδες. Τελευταία, αποκεφαλίστηκε και εισήλθε στεφανηφόρος στα Ουράνια σκηνώματα. Ας σημειωθεί ότι ο άγιος Τρύφων θεωρείται προστάτης των κηπουρών και των γεωργών.


Valid CSS! Valid HTML!