Προσβάσιμη σελίδα για τα άτομα με μερική ή ολική τύφλωση
Α-
Α+

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, «Η ευωδία του ιερού λειψάνου έχει πλημμυρίσει το Ναό ολόκληρο...»!

Αγίων και Γερόντων παραινέσεις - 27 Μαΐου 2023

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Απόσπασμα επιστολής (7.6.1977) του μακαριστού π. Ιωάννου Βερνέζου, προϊσταμένου του ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου.

 

«...Όταν φθάσαμε στο τελευταίο άμφιο, το κατασάρκιο, αυτό που ακουμπά κατ’ ευθείαν στο σώμα του Οσίου , το ιερό δέος κατέλαβε τις ψυχές μας.

Αργά αρχίσαμε να λύνουμε τις κορδέλες. Το ιερό λείψανο ευρίσκεται μπροστά μας τώρα, όπως η χάρις του Παναγίου Πνεύματος το χάρισε στην ανθρωπότητα όλη. Αγιασμένο και μυρωμένο.

Ακέραιο σώμα ενός άγιου του Χριστού! Μένουμε όλοι βουβοί. Ο σεβασμιώτατος με τη μούσα σκουπίζει το πρόσωπο του Αγίου και οι ιερείς το υπόλοιπο σώμα.

Η αγωνία κορυφώθηκε όταν σηκώσαμε το πανάγιο σώμα στα χέρια μας και αρχίσαμε να φορούμε τα νέα άμφια κεντημένα από πονεμένες ψυχές. Η ευωδία του ιερού λειψάνου έχει πλημμυρίσει το Ναό ολόκληρο.

Νομίζει κανείς πως κάποια πηγή με άρωμα άνοιξε και τρέχει διαρκώς.

Τότε ανοίγουν οι πόρτες της Εκκλησίας. Οι πιστοί που ήσαν απ’ έξω παρακολουθούν με αλλοιωμένα τα πρόσωπα από την ιερή θέα, πλησιάζουν κλαίγοντας.

Ο σεβασμιώτατος στέκεται στην ωραία πύλη και δίδει βαμβάκι σε όλους για ευλογία.

Έντεκα παρά τέταρτο το βράδυ η ιερή λάρνακα μπαίνει στη θέση της, κλείνει ο Ναός και μέχρι σήμερα η ευωδία και η χαρά δεν έχει φύγει από επάνω μας.

Ο Άγιος Βασίλειος λέγει ότι όποιος ακουμπά στα ιερά λείψανα παίρνει αγιασμό· «λαμβάνει τινά μετουσίαν», παίρνει χάρη Θεού που ευρίσκεται μαζί με τα ιερά λείψανα. Ακόμη και ο τόπος είναι άγιος και αυτοί που πλησιάζουν αγιάζονται.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει ότι και η σκόνη που είναι επάνω στα ιερά λείψανα θαυματουργεί.

Άλλος άγιος της Εκκλησίας μας λέγει ότι και ο αέρας που ακουμπά στα ιερά λείψανα είναι αγιασμένος. Και ο ιερός Χρυσόστομος έλεγε στους χριστιανούς να πηγαίνουν συχνά εκεί που βρίσκονται ιερά λείψανα και να τα ασπάζονται πιστεύοντας ότι τα πνευματοφόρα και χριστοφόρα λείψανα θα τους αγιάζουν, θα τους γιατρεύουν από ανίατες αρρώστιες και θα βρίσκουν ανακούφιση και παρηγοριά σε πολλά βάσανα της ζωής τους.

Να ευχαριστήσετε τον Όσιο που κρατάτε στα χέρια σας αυτό το τεμάχιο των αμφίων Του που δεκαετίες τα φορούσε. Τοποθετείστε το στο πιο ιερό μέρος του σπιτιού σας και όποτε αισθάνεσθε την ανάγκη, με ευλάβεια να το ασπάζεσθε και να το ακουμπάτε όπου το σώμα σας πονεί.

Είθε ο θαυματουργός Ομολογητής της πίστεώς μας Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος, να είναι πάντα μαζί μας».

Από το περιοδικό, «Σύναξη», τριμηνιαία έκδοση σπουδής στην Ορθοδοξία, τεύχος 4, 1982.


Valid CSS! Valid HTML!