Προσβάσιμη σελίδα για τα άτομα με μερική ή ολική τύφλωση
Α-
Α+

Η χορωδία "ΕΜΜΕΛΕΙΑ" από το Αγρίνιο στην Προύσα

Άρθρα / Πολιτισμός - 23 Ιουλίου 2023

Με επίσκεψη στην καταπράσινη και δροσερή Προύσα στις 13 Ιουλίου 2023 ολοκλήρωσε την επίσκεψή της σε ιερά και σεβάσμια προσκυνήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου η νεανική Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής "ΕΜΜΕΛΕΙΑ" από την Παντάνασσα Τριχωνίδος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Πρώτος σταθμός της εξορμήσεως στην "Θεούπολη της Βιθυνίας", σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο καταρτίστηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ιωακείμ, υπήρξε το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου τα μέλη της Χορωδίας με επί κεφαλής τον Πατέρα Κωνσταντίνο Παπακωστόπουλο και τον Διδάσκαλο Βυζαντινής Μουσικής κ. Κωνσταντίνο Καμζέλα περιήλθαν το Μεγάλο Τέμενος (Ulu Camii), κτίσμα του 1400 μ.Χ., το εμπορικό χάνι Koza Han, το οποίο από του έτους 2014 αποτελεί μνημείο παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, και το παρακείμενο ιστορικό Μέγαρο του Μητροπολιτικού Δήμου Προύσης,διατηρητέο κτίσμα του έτους 1880, το οποίο, μολονότι δεν είναι ανοικτό στο κοινό, φιλόξενα άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθείτους επισκέπτες από το Αγρίνιο.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν, κατόπιν συνεννοήσεως του οικείου Ποιμενάρχου, το Μουσείο Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων του Δήμου Nilüfer, όπου χάρις στην τεκμηριωμένη παρουσιάση του μουσικοδιδασκάλου τους κ. Καμζέλα οι νέοι της Χορωδίας σχημάτισαν μία σαφή εικόνα περί της ανατολικής μουσικής, στα πλαίσια της οποίας διεκρίθησαν πρωταγωνιστικώς κατά τό παρελθόν πολλοί Ρωμηοί συνθέτες και μουσικοί.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης ήταν η γραφικώτατη Τρίγλεια. Η πρώτη στάσηστην ερατεινή κωμόπολη της Προποντίδοςέγινε στον πέτρινο Ναό, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, οικοδόμημα του δευτέρου μισού του 19ου αιώνος, που λειτουργούσε ανελλιπώς μέχρι το 1922, επ'εσχάτων δε τελούνται σ'αυτόν Ιερές Ακολουθίες με την άδεια της τοπικής Δημοτικής Αρχής, στην οποία ανήκει ιδιοκτησιακώς, χρησιμοποιούμενος τακτικώς ως πολιτιστικό κέντρο του Δήμου και αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων.

Ακολούθως, περιηγήθηκαν το παρακείμενο εντυπωσιακό κτήριο των Ελληνικών ποτέ Εκπαιδευτηρίων Τριγλίας, στον υπαίθριο αύλειο χώρο του οποίου έδωσαν μουσική παράσταση, καταχειροκροτηθέντες από τους κατοίκους και επισκέπτες της Τριγλείας, ιδιαιτέρως όταν προσέφεραν την απαραίτητη μουσική υπόκρουση για τον χορό που εκτέλεσαν περιστρεφόμενοι δερβίσηδες του πολιτιστικού οργανισμού Galartτης Προύσης, αποδεικνύοντες άπαξ έτι ότι η μουσική αποτελεί κοινή γλώσσα συνεννοήσεως φυλών και λαών, ο πολιτισμός δε, γενικώτερα, φέρνει κοντά τους ανθρώπους, συμβάλλοντας στην αλληλογνωριμία, την δημιουργική συνεργασία και την καλύτερη κατανόηση αλλήλων.

Τέλος, οι νέοι της Χορωδίας του Αγρινίου επισκέφθηκαν Μονές της Τριγλείας που ήκμασαν κατά το παρελθόν (Παναγία Παντοβασίλισσα, Μονή Χηνολάκκου, Άγιο Γεώργιο Κυπαρισσά), περιηγήθηκαν τα γραφικά δρομάκια του χωριού και ανεχώρησαν για την Πόλη.


Valid CSS! Valid HTML!