Προσβάσιμη σελίδα για τα άτομα με μερική ή ολική τύφλωση
Α-
Α+

Η φιλοσοφία του Συντάγματος και ο απόλυτος σεβασμός του πολιτεύματος

Πολιτισμός / Κοινωνικά θέματα - 24 Απριλίου 2024
συνταξιούχος Βιβλιοθηκονόμος, πτυχιούχος Νομικής και Θεολογικής. Σωτήρης Ι. Στυλιανού, Βιβλιοθηκονόμος, πτυχιούχος Νομικής και Θεολογικής

Τα πιο πολλά κράτη έχουν γραπτά συντάγματα. Το σύνταγμα σε πολύ γενικές γραμμές είναι όπως το τιμόνι του αυτοκινήτου που καθορίζει την πορεία της νομικής σκέψης που στη συνέχεια αυτή αντικατοπτρίζεται στους νόμους που συντάσσονται κάθε φορά. Επίσης είναι σαν την πυξίδα των καραβιών για να μας οδηγεί στο σωστό δρόμο και το αποτέλεσμα φαίνεται στη ζωή των πολιτών, εφόσον τηρούν σωστά τους νόμους. Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε ότι το σύνταγμα είναι ο καταστατικός χάρτης μιας χώρας.

Σε κάθε σύνταγμα υπάρχουν λίγα ή πολλά άρθρα. Είναι ένα νομικό κείμενο. Έχει σχεδόν πάντα γενικές οδηγίες για το πώς πρέπει να κινούνται οι πολίτες σε μια χώρα.

Τα συντάγματα δεν θα πρέπει να τα εμπλέκουμε με την πολιτική, δεν πρέπει να επηρεάζονται από τα κόμματα. Αντίθετα, πολλοί νόμοι έχουν στοιχεία από τις επιδιώξεις της εκάστοτε κυβέρνησης που εκλέγεται από το λαό, ο οποίος ψηφίζει τα πολιτικά κόμματα που προτιμάει.

Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες πιστεύουν ότι πολλές αναθεωρήσεις του δικού μας, του ελληνικού Συντάγματος, έγιναν σύμφωνα με τις επιλογές μιας ορισμένης κυβέρνησης και ότι πέρασαν διατάξεις μιας πολιτικής παρατάξεως. Αυτό δεν ισχύει επειδή οι διατάξεις του Συντάγματος είναι, και πρέπει να είναι, γενικής φύσεως και να μην συνδέονται με απόψεις ή συμφέροντα ορισμένων κομμάτων.

Σχετικά με τις αναθεωρήσεις για το ελληνικό Σύνταγμα υπάρχει η εξής διαδικασία. Οι αναθεωρήσεις γίνονται όταν υπάρχει ουσιαστική ανάγκη να τροποποιηθούν ορισμένες διατάξεις του. Αυτές τις επιλέγουν κάποιοι συνταγματολόγοι μαζί με βουλευτές από όλα τα κόμματα, συνήθως δικηγόρους που έχουν εκλεγεί βουλευτές εκείνη την χρονική περίοδο. Συστήνεται μια επιτροπή η οποία έχει ως αντικείμενο αυτό, το να προτείνει τις αναθεωρηταίες διατάξεις. Έπειτα από αυτήν την διαδικασία, οι προτάσεις αυτές συζητιούνται στην ολομέλεια εκείνης της Βουλής. Όταν ξαναγίνουν εκλογές, η νέα Βουλή που θα προκύψει ονομάζεται Αναθεωρητική και παίρνει έναν αύξοντα αριθμό που δηλώνει το πόσες τέτοιες έχουν προηγηθεί. Υπάρχει η περίπτωση να μην έχει την ίδια σύνθεση η νέα Βουλή και από πλευράς κομμάτων, αλλά και επειδή θα έχουν εκλεγεί πολλοί νέοι βουλευτές. Αυτή η Αναθεωρητική Βουλή ψηφίζει την αναθεώρηση του Συντάγματος σε ειδική συνεδρίασή της.

Γενικά το πολίτευμα είναι όπως το κλειδί από το σπίτι μας που, άμα χαθεί, δεν μπορούμε να περάσουμε από την πόρτα. Επίσης το δημοκρατικό πολίτευμα το οποίο ισχύει στην χώρα μας πρέπει να το σέβονται όλοι οι Έλληνες σε απόλυτο βαθμό, επειδή είναι σαν τα μάτια του ανθρώπου με τα οποία βλέπει πού πηγαίνει. Η μορφή του πολιτεύματος για την πατρίδα μας περιλαμβάνεται στο πρώτο άρθρο του συντάγματός μας.

Τελειώνοντας, θέλησα να γράψω πολύ απλά και όχι επιστημονικά για το πώς νομίζω ότι θα έπρεπε να σκεφτόμαστε για το Σύνταγμά μας. Η στάση μας απέναντι στο Σύνταγμα πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι στάση αποδοχής και σεβασμού. Κυρίως όμως οι εκάστοτε αρμόδιοι οφείλουν να το προστατεύουν από παραβιάσεις και παραχαράξεις. Το ίδιο ισχύει και για το πολίτευμα. Απλώς, για το δεύτερο χρειάζεται να έχουμε απόλυτο σεβασμό επειδή, αν καταλυθεί, αν καταργηθεί, δεν ξέρουμε τί μας περιμένει την επόμενη ημέρα.


Valid CSS! Valid HTML!