Προσβάσιμη σελίδα για τα άτομα με μερική ή ολική τύφλωση
Α-
Α+

Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: εγκληματική η στάση της Δύσης στη Συρία!

Ορθοδοξία / Ομιλίες - 16 Απριλίου 2013
Ορθοδοξία και Δύση - 16 Απριλίου 2013
 

Αυτό που συμβαίνει στη Συρία, με την ανοχή της Δύσης, είναι ανθρωπιστική καταστροφή δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, κατά την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ο Σεβασμιώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από φοιτητές και καθηγητές στους οποίους μίλησε με θέμα «Εκκλησία και Εκπαίδευση στη σύγχρονη Ρωσία».

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 16 Απριλίου 2013, κατά την επιστροφή του μητροπολίτη κ. Ιλαρίωνος από το Άγιον Όρος. Τον Σεβασμιώτατο προσφώνησαν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής κ. Μιχαήλ Τρίτος και ο καθηγητής π. Βασίλειος Καλλιακμάνης στα πλαίσια των μαθημάτων των οποίων ήταν  ενταγμένη η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου. Ο κ. Τρίτος δώρησε στον κ. Ιλαρίωνα ένα αντίγραφο του τιμητικού τόμου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη που εξέδωσε η Θεολογική Σχολή (Εἰς Μαρτύριον τοῑς Ἒθνεσι. Τόμος Χαριστήριος Εικοσαετηρικός εἰς τον Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον, Έκδοση Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 2011).

Στην ομιλία του, η οποία έγινε στα ελληνικά, περιέγραψε την κατάσταση των θεολογικών σχολών πριν την σοβιετική επανάσταση. Αναφέρθηκε εν συνεχεία στην θέση των θεολογικών σχολών σήμερα, και το διαχωρισμό της θεολογικής επιστήμης από τη θύραθεν παιδεία. Με ιδιαίτερη έμφαση μίλησε για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Εσπεραντούρα" και την σημασία του για τη Ρωσική Εκκλησία.

Στη Ρωσία σήμερα, ανέφερε, λειτουργούν παραπάνω από 100 σεμινάρια θεολογικών σπουδών. Ο ίδιος είναι Πρύτανης του Θεολογικού Ινστιτούτου μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας και έδωσε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα σπουδών και την ανάπτυξη εξειδικευμένων θεολογικών σπουδών ανάλογα την περιοχή και τις ανάγκες της.

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας απάντησε σε ερωτήσεις. Στην ερώτηση για τη θέση της γυναίκας στις θεολογικά τους ιδρύματα διευκρίνισε ότι οι θεολογικές σχολές δέχονται γυναίκες και ως φοιτήτριες και ως καθηγήτριες.

Σε μια επίκαιρη ερώτηση για την κατάσταση στη Συρία είπε πως αυτό που συμβαίνει είναι ανθρωπιστική καταστροφή και συμβαίνει με την ανοχή της Δύσης η οποία στηρίζει την ισλαμιστική αντιπολίτευση. Εκτίμησε ότι η ανοχή αυτή είναι εγκληματική, καθότι οι ισλαμιστές αντάρτες συστηματικά εκκαθαρίζουν περιοχές από την χριστιανική παρουσία. Οι χριστιανοί στην καλύτερη περίπτωση εκτοπίζονται, ενώ πολλές φορές οδηγούνται στο θάνατο.

Ερωτηθείς για την παρουσία της Ορθοδοξίας στην Κίνα είπε ότι η Ρωσική Εκκλησία βρίσκεται σε διάλογο με την Κινεζική Κυβέρνηση, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι περίπου 100 ιεροί Ναοί που είχαν δημιουργηθεί από τους απογόνους Ρώσων στρατιωτών που το 17ο αιώνα, ως αιχμάλωτοι, μετέφεραν πρώτοι την Oρθοδοξία στην Κίνα. Όσον αφορά το μάθημα των θρησκευτικών στα ρωσικά σχολεία ανέφερε ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από τη σοβιετική εποχή και ότι η Εκκλησία βρίσκεται σε διάλογο με την ρωσική κυβέρνηση, καθώς μέχρι τώρα υπάρχει μια πολιτισμική αναφορά του μαθήματος.

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο Σεβασμιώτατος έκανε αναφορά στους φωτιστές των Σλάβων Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και την κοινή βυζαντινή παράδοση που διέπει τους δύο λαούς καθώς και την δυναμική συνεργασία τους  στο παρόν.


Valid CSS! Valid HTML!