Το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο της Ιεράπετρας είναι το μικρό και επίπεδο νησάκι ακριβώς απέναντι από την πόλη, με τους υπεραιωνόβιους κέδρους τα κρυστάλλινα νερά και τη χρυσή άμμο, από την οποία άλλωστε πήρε και το όνομά του: νήσος Χρυσή η επίσημη ονομασία θα ακούσετε όμως πολύ συχνά να το αποκαλούν και Γαϊδουρονήσι.
Αφήνοντας την Ιεράπετρα, αποχαιρετάμε το φρούριο Καλές
Η Χρυσή απέχει 8 ναυτικά μίλια από την Ιεράπετρα. Το καλοκαίρι, δεν είναι λίγα τα πλοιάρια που πηγαινοφέρνουν καθημερινά τουρίστες στο νησί
Καθώς πλησιάζουμε, διακρίνουμε το το Μικρονήσι, ένα βραχώδες νησάκι, το οποίο καταλαμβάνει έκταση μόλις 117 στρεμμάτων και βρίσκεται σε απόσταση 700 μέτρων ανατολικά της Χρυσής (αριστερά στη φωτογραφία - δεξιά η Χρυσή)
Το μέγιστο υψόμετρο του νησιού είναι τα 31 μέτρα, ενώ η συνολική του έκταση δεν ξεπερνά τα 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Χρυσή έχει μέγιστο μήκος 5 km και μέσο πλάτος 1 km
Στο Γαϊδουρονήσι κυριαρχεί ο κέδρος, το θαμνοκυπάρισσο, ο σχίνος, που τον συναντάμε σε μορφή θάμνου και δέντρου καθώς επίσης και γενικότερα η αμμόφιλη βλάστηση
Το συνολικό μήκος των μονοπατιών του νησιού είναι περίπου 10km. Για το γύρο της Χρυσής θα χρειαστείτε λοιπόν περίπου τρεις ώρες χαλαρού περιπάτου (εφοδιασμένοι με νερό και καπέλο για τον ήλιο).
Το κεδρόδασος της Χρυσής είναι ιδιαίτερα σπάνιο σε έκταση και δομή. Έχει έκταση 350 στρέμματα και η πυκνότητα των κέδρων είναι 14 δέντρα ανά στρέμμα. Η ηλικία των κέδρων κυμαίνεται μεταξύ 200 και 300 ετών, ενώ το ύψος του φτάνει ακόμα και τα 10 μέτρα (με διάμετρο κορμού έως 1 μέτρο)
Στο νησί υπάρχουν πολλά απολιθώματα θαλάσσιας προέλευσης (49 συνολικά είδη, κοχύλια, πεταλίδες, κοράλλια, αχινοί) που αποτέθηκαν πάνω στα ηφαιστειακά πετρώματα πριν από 350.000 έως 70.000 χρόνια, όταν η Χρυσή ήταν ακόμη βυθισμένη στο νερό
Στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Χρυσή η ποικιλία και οι πληθυσμοί των θαλάσσιων ειδών αυξάνουν κατακόρυφα, καθώς το νερά είναι ρηχά. Σε έκταση περίπου εξαπλάσια αυτής του νησιού (30 τετρ. χιλιόμετρα) το βάθος του νερού δεν ξεπερνά τα 20 μέτρα.
Η πλέον δημοφιλής παραλία είναι αυτή που βρίσκεται στη βορεινή πλευρά του νησιού, απέναντι από την πόλη της Ιεράπετρας
Πριν από 70.000 χρόνια το νησί ήταν ακόμα βυθισμένο στο νερό, γεγονός όχι άσχετο με τα μικροσκοπικά κοχύλια που βρίσκεις σε πολλά σημεία ανακατεμένα με την άμμο.
Σε πολλές περιπτώσεις οι κέδροι παίρνουν τέτοια σχήματα που μοιάζουν με έργα γλύπτη...
Ο αριθμός των ειδών των φυτών που συναντάμε στη Χρυσή είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με την έκτασή της
Η επιστροφή το απόγευμα είναι υποχρεωτική, καθώς στο Γαϊδουρονήσι απαγορεύεται η κατασκήνωση.