Βίντεο

Η Μεγάλη Εβδομάδα ως κέντρο της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους

Κήρυγμα του καθηγητή Χρήστου Οικονόμου, Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τέως Προέδρου και Κοσμήτορος Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατά την Αποκαθήλωση στον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

Η Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου (Άγιον Όρος 2025)

Η Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος τελέσθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης στον αύλειο χώρο, επί εξεδρας έμπροσθεν των θυρών του καθολικού, της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου υπό του Μητροπολίτου Λεμεσού κου Αθανασίου, πλαισιουμένου υπό του Καθηγουμένου Γέροντος Εφραίμ Βατοπαιδινού και άλλων πατέρων της Αδελφότητος. Η ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος αποτελεί μια από τις ωραιότερες και παραστατικότερες ακολουθίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Οι ρίζες της εντοπίζονται στους πρώτους αιώνες διάδοσης του χριστιανισμού· με ποικίλες προσθήκες, αφαιρέσεις και παραλλαγές η συγκεκριμένη ακολουθία αναπαριστάται αδιαλείπτως από αιώνων με μεγάλη επισημότητα το πρωινό της Μεγάλης Πέμπτης στην Αγία Αυλή του Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και στο ιερό νησί της Πάτμου και αλλού, σε ανάμνηση της πράξης του Κυρίου, που έπλυνε τα πόδια των μαθητών του στο υπερώο του Μυστικού Δείπνου. Σε ένδειξη ταπεινοφροσύνης και αγάπης ο Κύριος μας, Ιησούς Χριστός, σηκώνεται από το τραπέζι του δείπνου, αποχωρίζεται τα ιμάτια Του, ζώνεται το λέντιον και πλένει τα πόδια των μαθητών Του. Δεν είναι μια τελετουργική πράξη, αλλά συμβολική έκφραση ταπεινοφροσύνης. Η ταπείνωση είναι μίμηση Χριστού. Το μήνυμα της ακολουθίας του Νιπτήρος είναι σαφές για να γίνει μέτοχος ο άνθρωπος της Βασιλείας του Θεού πρέπει να ταπεινώσει εαυτόν να αποκτήσει ταπείνωση που ανεβάζει τον άνθρωπο στον Θεό και τον κάνει δεκτικό της χάριτος. Κύρια έκφραση της ταπείνωσης είναι η διακονία του αδελφού, όπως κάνει ο Χριστός, ο οποίος αν και ο διδάσκαλος νιπτει τους πόδας των μαθητών, διδάσκοντας τον άνθρωπο την αξία της ταπείνωσης και της διακονίας του αδελφού. 

Όρθρος Μεγάλης Παρασκευής-Χορός Καθηγητών Σχολής Βυζ. Μουσικής Ι.Μ. Λαρίσης «Άγιος Αχίλλιος»

Χορός Καθηγητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου «Άγιος Αχίλλιος» ερμηνεύει ύμνους από τον Όρθρο της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής. Προλογίζει ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρ. Βασίλειος Τάσιος. Συμμετέχουν οι: Ιωάννης Μαυρομάτης (Χοράρχης), Χριστόφορος Καρυώτης, Γεώργιος Τερζούδης, Γεώργιος Λεμονόπουλος, Γεώργιος Ζήσης, Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, Χρήστος Οικονόμου.

«Ζούμε το Πάθος, τη Σταύρωση και το θάνατο του Κυρίου με τη βεβαιότητα της Ανάστασης»

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος απευθύνει ΣταυροΑναστάσιμο Μήνυμα εξ αφορμής των κοσμοσωτηρίων γεγονότων της Μ. Εβδομάδος και της Λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου και Θεού ημών Ιησού Χριστού.

Όρθρος Μεγάλης Πέμπτης-Χορός Καθηγητών Σχολής Βυζ. Μουσικής Ι.Μ. Λαρίσης «Άγιος Αχίλλιος»

Χορός Καθηγητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου «Άγιος Αχίλλιος» ερμηνεύει ύμνους από τον Όρθρο της Αγίας και Μεγάλης Τετλαρτης. Προλογίζει ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρ. Βασίλειος Τάσιος. Συμμετέχουν οι: Ιωάννης Μαυρομάτης (Χοράρχης), Χριστόφορος Καρυώτης, Γεώργιος Τερζούδης, Γεώργιος Λεμονόπουλος, Γεώργιος Ζήσης, Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, Χρήστος Οικονόμου.

«Μυσταγωγῶν σου Κύριε τοὺς Μαθητάς», Ιακώβου Πρωτοψάλτου (Χορός Ψαλτών «Συνηχούντες»)

Ο Βυζαντινος Χορός «Συνηχούντες» υπό την διεύθυνση του  Δρ Ιωαννίδη Χρυσοβαλάντη, Πρωτοψάλτη του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Ελευθερουπόλεως ερμηνεύει το περίφημο Ιδιόμελο του Όρθρου της Μεγάλης Πέμπτης «Μυσταγωγῶν σου Κύριε τοὺς Μαθητάς», σε μέλος αργό Ιακώβου Πρωτοψάλτου.

Όρθρος Μεγάλης Τετάρτης-Χορός Καθηγητών Σχολής Βυζ. Μουσικής Ι.Μ. Λαρίσης «Άγιος Αχίλλιος»

Χορός Καθηγητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου «Άγιος Αχίλλιος» ερμηνεύει ύμνους από τον Όρθρο της Αγίας και Μεγάλης Τετλαρτης. Προλογίζει ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρ. Βασίλειος Τάσιος. Συμμετέχουν οι: Ιωάννης Μαυρομάτης (Χοράρχης), Χριστόφορος Καρυώτης, Γεώργιος Τερζούδης, Γεώργιος Λεμονόπουλος, Γεώργιος Ζήσης, Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, Χρήστος Οικονόμου.

Η νέα μελοποίηση του τροπαρίου «Κύριε η εν πoλλαίς αμαρτίαις» από τον Χουρμούζιο Χαρτοφύλακα

Η Δρ Βυζαντινής Μουσικολογίας Σεβαστή Μαζέρα ομιλεί με θέμα: ''Η νέα μελοποίηση του τροπαρίου ''Κύριε η εν παλλαίς αμαρτίαις'' από τον Χουρμούζιο Χαρτοφύλακα ''χάριν ασκήσεως των μαθητών της σχολής''. Η εισήγηση πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο με τίτλο: Η Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής του 1814-2014, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 30/10 έως 1/11/2014

«Εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου, Ὡσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις»

Σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη τιμήθηκε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου η Κυριακή των Βαΐων. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε Ιερά Λιτάνευση των ιερών λειψάνων που φυλάσσονται στη Μονή, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Λεμεσού κου Αθανασίου, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό και τη συμμετοχή Βατοπαιδινών πατέρων. Μετά την ολοκλήρωση της λιτανείας, έμπροσθεν της εισόδου του Καθολικού ανεγνώσθη το ευαγγελικό ανάγνωσμα που αναφέρεται στην θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα.

Όρθρος Μεγάλης Τρίτης-Χορός Καθηγητών Σχολής Βυζ. Μουσικής Ι.Μ. Λαρίσης «Άγιος Αχίλλιος»

Χορός Καθηγητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου «Άγιος Αχίλλιος» ερμηνεύει ύμνους από τον Όρθρο της Αγίας και Μεγάλης Τρίτης. Προλογίζει ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρ. Βασίλειος Τάσιος. Συμμετέχουν οι: Ιωάννης Μαυρομάτης (Χοράρχης), Χριστόφορος Καρυώτης, Γεώργιος Τερζούδης, Γεώργιος Λεμονόπουλος, Γεώργιος Ζήσης, Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, Χρήστος Οικονόμου.

«Μετά Δόξης» για το πάθος του Χριστού

Παρακολουθήστε το νέο έργο του Ανδρέα Κατσιγιάννη «Μετά Δόξης», σε κείμενα του Αλέξανδρου Φωτεινού. Ένα έργο, που ολοκληρώνει την τριλογία «Μεγάλες Ώρες», καθήλωσε το κοινό με τη βαθιά συναισθηματική του δύναμη, ακολουθώντας μουσικά την πορεία των τελευταίων ημερών του Χριστού, το πάθος Του, από το Δράμα και τη Θυσία έως την ανάστασή Του, στο Φως […]