700 δις ευρώ το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα

«Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δε φάνηκε αύξηση κατά 1 βαθμό της θερμοκρασίας του πλανήτη μέσα σε 50 χρόνια» δηλώνει δηλώνει στο δεύτερο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξής του στην Πεμπτουσία ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός. Λίγοι, ελάχιστοι είναι αυτοί οι επιστήμονες που διαφωνούν ότι ο κύριος υπεύθυνος για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), συνεχίζει ο κ. Ζερεφός, επισημαίνοντας επίσης ότι η αγωνία της επιστημονικής κοινότητας είναι να μην ξεπεράσει η μέση θερμοκρασία της Γης τους 16,5 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή να μην αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από 2 βαθμούς μέχρι το 2100. Τέλος, αναφέρεται στο οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής για την χώρα μας σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα, που σύμφωνα με σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας φτάνει τα 700 δις ευρώ, με τη χαρακτηριστική φράση: «Προσαρμοζόμαστε ή χανόμαστε;»

Ο κ. Χρήστος Ζερεφός διετέλεσε Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1979-2002) και Επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το 2002 μετεκλήθη παμψηφεί ως Καθηγητής της Φυσικής της Ατμοσφαίρας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος (IO3C) που ανήκει στη Διεθνή Ένωση Μετεωρολογίας και Ατμοσφαιρικών Επιστημών (IAMAS) του Διεθνούς Συμβουλίου Επιστημών (ICSU).

  • Το πρώτο μέρος της συνέντευξης του κ. Ζεφεφού στην Πεμπτουσία μπορείτε να το δείτε εδώ: http://bitly.com/1QDsARo
  • Περισσότερα για τον κ. Ζερεφό μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.pemptousia.gr/author/christos-zerefos/
  • Παλαιότερη -αλλά πάντοτε επίκαιρη- συνέντευξη του κ. Ζερεφού στην Πεμπτουσία μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://bit.ly/19v5Nov