Εφηβική ηλικία και Διαφυλικές σχέσεις

Η Βαρβάρα Καλογεροπούλου-Μεταλληνού μιλάει στο 3ο Διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο της Σχολής Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης με θέμα: «Εφηβεία και Σύγχρονη Κοινωνία», το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 30-31 Μαρτίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης «Εκάβη». Θέμα της ομιλίας της είναι «Εφηβική ηλικία και διαφυλικές σχέσεις«.

Κατά τον Αριστοτέλη οι νέοι είναι παθιασμένοι, οξύθυμοι και παρασύρονται από τις ορμές και τις έντονες επιθυμίες τους. Παρόμοια και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος τους παρομοιάζει με μανιασμένο πέλαγος.

Σήμερα χαρακτηρίζονται οργισμένα νιάτα, νιώθουν αναστάτωση, άγχη, απογοητεύσεις και απορρίψεις. Σε έρευνα μαθητών β’ λυκείου για την σεξουαλικότητα διαπιστώθηκαν οι ανώριμες σχέσεις με καταστροφικά αποτελέσματα για τα κορίτσια ιδίως και την κοινωνία ευρύτερα. Διαπιστώνονται λόγω άγνοιας και θήρευσης ηδονής που επιφέρει οδύνη ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στα 15 χρόνια και αμβλώσεις. Η συνάντηση με το άλλο φύλο δεν αίρει την μοναξιά και αποδεικνύεται η ρήση του ποιητή Rilke ότι «οι νέοι είναι ανίκανοι που δεν αντικρύζουν την σοβαρή πτυχή της ζωής».

Η γενετήσια λειτουργία είναι θείο δώρο και ευλογία Θεού με το μυστήριο του γάμου. Σήμερα ευτελίζεται από πολλούς η συνάντηση με το άλλο φύλο με σκοπό μόνο την θήρευση της ηδονής. Από την στ’ δημοτικού στις μέρες μας τονίζεται από «ειδικούς» το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Η ενημέρωση πρέπει να γίνεται σωστά από γονείς και ειδικούς για να αποφεύγεται η άγνοια και η παραπληροφόρηση που κυριαρχούν σε ύποπτα βιβλία και περιοδικά και στο Διαδίκτυο.

Η ειλικρίνεια και ο σεβασμός να προηγούνται στην συνάντηση με το άλλο φύλο που πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως άνθρωπο. Με την υπέρβαση που είναι χάρισμα θεϊκό, την ασκητική ζωή ή την προσφορά στον συνάνθρωπο στην κοινωνία, αποδυναμώνεται η φροϋδική άποψη ότι η έλλειψη σεξουαλικής ζωής δημιουργεί συμπλέγματα. Άλλωστε αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι η λεγόμενη σεξουαλική απελευθέρωση κρύβει και οικονομικό κέρδος. Η σωστή πληροφόρηση επιτυγχάνεται με λόγο και τρόπο ζωής με σεβασμό πάντα στις διαχρονικές αξίες.