Ελλάδα και κλιματική αλλαγή: το κόστος σε ευρώ…

«Το Αιγαίο δεν θα ξανακάψει πετρέλαιο ούτε για ψύξη ούτε για θέρμανση» δηλώνει στο έβδομο και τελευταίο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξής του στην Πεμπτουσία ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει και κάποιες θετικές «παρενέργειες» για τη χώρα μας, λόγω της αυξημένης ηλιοφάνειας και των ενισχυμένων ανέμων. Από την άλλη μεριά, αναμένονται σοβαρά προβλήματα  σε μια σειρά τομείς, όπως της αλιείας και της άρδευσης περιοχών που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Το σύνολο, λοιπόν, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αν συνυπολογίσουμε και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα έχει ένα οικονομικό κόστος της τάξης των 700 δις ευρώ, ενώ αν υπάρξουν προσαρμογές, το κόστος πέφτει στα 400 δις ευρώ, ενώ αν ληφθούν μέτρα και από τις γειτονικές χώρες, το κόστος αυτό μπορεί να πέσει και κάτω από τα 300 δις ευρώ (περίπου όσο το σημερινό χρέος της Ελλάδας). «Άρα λοιπόν πρέπει να έχουμε υπόψη ότι χρωστάμε ακόμα ένα χρέος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Ο κ. Χρήστος Ζερεφός διετέλεσε Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1979-2002) και Επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το 2002 μετεκλήθη παμψηφεί ως Καθηγητής της Φυσικής της Ατμοσφαίρας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος (IO3C) που ανήκει στη Διεθνή Ένωση Μετεωρολογίας και Ατμοσφαιρικών Επιστημών (IAMAS) του Διεθνούς Συμβουλίου Επιστημών (ICSU).

 

  • Περισσότερα για τον κ. Ζερεφό μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.pemptousia.gr/author/christos-zerefos/
  • Παλαιότερη -αλλά πάντοτε επίκαιρη- συνέντευξη του κ. Ζερεφού στην Πεμπτουσία μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://bit.ly/19v5Nov