Παρίσι, COP21: ζωντανή η ελπίδα του πλανήτη

Η συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα στο Παρίσι (COP21) για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης, είναι ένα πολύ σοβαρό βήμα, στη σωστή κατεύθυνση καθώς ανοίγει δρόμους προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, δηλώνει στο πρώτο μέρος της αποκλειστικής του συνέντευξή του στην Πεμπτουσία ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός. Ο κ. Ζερεφός κάνει επίσης μια σύντομη αναδρομή στο τι κερδίσαμε από τα μέτρα που πήραμε για την προστασία του όζοντος, επισημαίνοντας τις ολέθριες συνέπειες που θα είχαμε υποστεί αν τα μέτρα αυτά δεν είχαν ληφθεί, ενώ υπενθυμίζει τη ρήση του Γκάντι: «Η Γη μπορεί να τους θρέψει όλους. Δεν μπορεί να τους ικανοποιήσει όλους.» Αναφέρεται επίσης στη βλάβη που προέκυψε στο Περιβάλλον από τις εκπομπές ρύπων των Μηχανών Εσωτερικής Καύσης, οι οποίες προτιμήθηκαν έναντι των ηλεκτροκινητήρων και η ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού βασίστηκε στο τρίπτυχο Άνθρακας – Ατσάλι – Πετρέλαιο.
Ο κ. Χρήστος Ζερεφός διετέλεσε Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1979-2002) και Επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το 2002 μετεκλήθη παμψηφεί ως Καθηγητής της Φυσικής της Ατμοσφαίρας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος (IO3C) που ανήκει στη Διεθνή Ένωση Μετεωρολογίας και Ατμοσφαιρικών Επιστημών (IAMAS) του Διεθνούς Συμβουλίου Επιστημών (ICSU).

  • Περισσότερα για τον κ. Ζερεφό μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.pemptousia.gr/author/christos-zerefos/
  • Παλαιότερη -αλλά πάντοτε επίκαιρη- συνέντευξη του κ. Ζερεφού στην Πεμπτουσία μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://bit.ly/19v5Nov