Προσβάσιμη σελίδα για τα άτομα με μερική ή ολική τύφλωση
Α-
Α+

Ένα ζωντανό παράδειγμα για ποιούς και γιατί τελικά ήρθε ο Χριστός

Ορθοδοξία / Πνευματική ζωή - 27 Ιανουαρίου 2024
συνταξιούχος Βιβλιοθηκονόμος, πτυχιούχος Νομικής και Θεολογικής. Σωτήρης Ι. Στυλιανού, Βιβλιοθηκονόμος, πτυχιούχος Νομικής και Θεολογικής

Η γνωριμία του Ζακχαίου με το Χριστό. – Ένα ζωντανό παράδειγμα για ποιούς και γιατί τελικά ήρθε ο Χριστός

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 θα διαβαστεί η ευαγγελική περικοπή του Ζακχαίου (Λουκά, ιθ, 1-10). Ομολογώ ότι είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστόρηση.

Ο Κύριος περνάει μέσα από την Ιεριχώ και ο αρχιτελώνης Ζακχαίος ανεβαίνει σε ένα δέντρο για να μπορέσει να Τον δει επειδή ο ίδιος είναι κοντός. Όταν φτάνει κοντά του ο Κύριος, τον φωνάζει και του λέει ότι πρέπει να φιλοξενηθεί στο σπίτι του. Ο Ζακχαίος το δέχεται με χαρά και εκεί σηκώνεται μπροστά σε όλους και λέει ότι μοιράζει την μισή περιουσία του σε φτωχούς και θα δώσει τα τετραπλά σε όποιον έχει αδικήσει. Ο Χριστός απαντάει πως έχει σωθεί ο Ζακχαίος και οι δικοί του και πως το έργο Του είναι να βρει και να σώσει τους αμαρτωλούς.

Έχω γράψει ξανά για το θέμα αυτό πριν από ένα χρόνο με τον τίτλο: Η μεγάλη λαχτάρα του Ζακχαίου να δει τον Χριστό.

Φέτος θα ήθελα να εμβαθύνω περισσότερο με θεολογική ματιά σ’ αυτήν την περικοπή και να σταθώ στο ερώτημα γιατί κάνει ο Κύριος αυτή την επιλογή. Ο Χριστός σίγουρα γνώριζε από πριν την διάθεση του Ζακχαίου. Ο πάμπλουτος αυτός αρχιτελώνης, ήθελε να κάνει ένα μεγάλο κλικ, μία αλλαγή. Ο Ιησούς, από την Ναζαρέτ, πήγε στην περιοχή όπου έμενε αυτός ο μεγάλος εφοριακός που απομυζούσε με όχι σωστό και νόμιμο τρόπο τους φόρους από τους Ιουδαίους για να τους αποδίδει στην Ρωμαϊκή εξουσία. Δυστυχώς είχε το πάθος της αισχροκέρδειας, δηλαδή κέρδιζε από τα πρόσθετα χρήματα με τα οποία φορολογούσε. Αυτός ήταν ο πάγιος τρόπος με τον οποίο οι τελώνες εκμεταλλεύονταν τον λαό, δηλαδή μαζί με τους φόρους που ζητούσαν, απαιτούσαν και πρόσθετα ποσά που κρατούσαν οι ίδιοι και γι’ αυτό ήταν τόσο μισητοί στους ανθρώπους. Έτσι, οι τελώνες όπως και οι πόρνες θεωρούνταν μεγάλοι αμαρτωλοί.

Στο σπίτι, λοιπόν, ενός μεγάλου αμαρτωλού επιλέγει να φιλοξενηθεί ο Χριστός. Ο κόσμος σκανδαλίζεται και μουρμουρίζει. Όμως, ο Ζακχαίος την ώρα που ο Κύριος και σίγουρα αρκετοί άλλοι βρίσκονται στο σπίτι του, δηλώνει την έμπρακτη μετάνοιά του. Την απόφασή του να μοιράσει την μισή περιουσία του σε όσους έχουν ανάγκη και επίσης να αποζημιώσει στο τετραπλάσιο όποιον τυχόν είχε αδικήσει. Και ο Χριστός επικυρώνει δημόσια την σωτηρία του οικοδεσπότη και όλης της οικογένειάς του και προσθέτει πως ο ίδιος έχει έρθει στον κόσμο για να αναζητήσει και να σώσει τους αμαρτωλούς.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Ζακχαίος, παρά την επίσημη θέση του μέσα στην κοινωνία, αρχικά δεν λογάριασε καθόλου τα σχόλια και τις κοροϊδίες του κόσμου, αλλά έτρεξε και ανέβηκε σε δέντρο, καθώς ήταν κοντούλης, για να μπορέσει να δει τον Χριστό. Σπουδαία ακόμη η χαρά με την οποία υποδέχθηκε τον Κύριο στο σπίτι του. Και τέλος, μεγάλη η μετάνοιά του. Φαίνεται πως η καρδιά του ήταν έτοιμη να δεχθεί τον Χριστό, κανένα εμπόδιο δεν θα τον σταματούσε και, βέβαια, ο Κύριος ως παντογνώστης και καρδιογνώστης, το γνώριζε αυτό και ανταποκρίθηκε στον πόθο του.

Η Εκκλησία μας που σοφά κανονίζει τα πάντα, λέγεται ότι μας προσφέρει αυτή την περικοπή λίγο πριν μπούμε στην Σαρακοστή για να μας εμπνεύσει τον πόθο για τον Θεό και να μας παρακινήσει σε μετάνοια.


Valid CSS! Valid HTML!