Προσβάσιμη σελίδα για τα άτομα με μερική ή ολική τύφλωση
Α-
Α+

Άγιος Σεραφείμ της Βίριτσας, Κατέφυγε σε σύγχυση και απόγνωση κοντά του...

Ορθοδοξία / Θαυμαστές Διηγήσεις - 21 Μαρτίου 2024

Άγιος Σεραφείμ της Βίριτσας (1866-1949). (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)  

«Ας τα αφήσουμε όλα στον Θεό»

Η Βέρα Ιβάνοβνα Μπαρύσεβα αφηγείται: «Η φίλη μου Αικατερίνη γνώριζε καλά το γέροντα. Με τον άντρα της έμεναν στο Λύγγοβο και μέχρι την Οκτωβριανή επανάσταση είχαν ένα μικρό εργαστήριο ραπτικής γούνινων καπέλων κι ένα μικρό κατάστημα για την πώληση των εμπορευμάτων τους.

Η οικογένεια είχε τρία παιδιά και με την αλλαγή της εξουσίας ήταν δύσκολο να τα βγάλει κανείς πέρα. Στα χρόνια της ΝΕΠ (Νέα Οικονομική Πολιτική) το ζεύγος άνοιξε και πάλι την επιχείρηση, αλλά μετά από λίγο ο σύζυγος συνελήφθη.

Η Αικατερίνη περίμενε το τέταρτο παιδί και βρισκόταν σε σύγχυση και απόγνωση. Οι γνωστοί και συγγενείς της επέμεναν να απαλλαγεί από το παιδί αυτό.

Η Αικατερίνη πήγε στη Λαύρα για να συναντήσει τον π. Σεραφείμ . Ο στάρετς τη δέχθηκε πολύ θερμά, την ευλόγησε, την άκουσε με μεγάλη προσοχή και της είπε: - Ας προσευχηθούμε. Εσείς εδώ, εγώ στο ιερό.

Έπειτα από λίγη ώρα την πλησίασε και της είπε: - Άκουσε τι θα σου πω, καλή μου. Μην κάνεις τίποτα. Ας τα αφήσουμε όλα στον Θεό. Ο άνδρας σου θα δικαιωθεί και μετά από σαράντα ημέρες θα επιστρέψει. Το αγοράκι που θα γεννήσεις θα είναι τόσο καλό που θα το αγαπάει όλος ο κόσμος. Θα το ονομάσετε Νικόλαο, προς τιμήν του αγίου του Θεού. Μην αφήνεις την προσευχή. Να ζητάς βοήθεια από την Παναγία και τον άγιο Νικόλαο. Ο Κύριος θα τα κανονίσει όλα.

Σταμάτησε για λίγο και συνέχισε: - Ξέρεις πόσο δύσκολο θα είναι όταν η δεκαεπτάχρονη κόρη σου θα πεθάνει από φυματίωση;

Τότε η Αικατερίνη σκέφθηκε: «γιατί να το λέει αυτό»;

Αφού επέστρεψε στο Λύγγοβο διηγήθηκε στους δικούς της τη συνάντηση με τον π. Σεραφείμ. Οι συγγενείς αντέδρασαν.

Την είπαν ελαφρόμυαλη και πρόσθεσαν: - Τι κάθεσαι και πιστεύεις έναν καλόγερο;

Η Αικατερίνη δεν απάντησε. Πήρε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας και άρχισε να τους διαβάζει μαζί με τα παιδιά της. Προσευχόταν συνεχώς και στον άγιο Νικόλαο, εκτελώντας όλες τις εντολές του στάρετς.

Μετά από δέκα μέρες πήρε ένα γραμμα από τον άνδρα της, όπου της έγραφε ότι σε ένα μήνα θα τον άφηναν ελεύθερο.

Συνέχισε να προσεύχεται με τα παιδιά της. Η προφητεία του παππούλη Σεραφείμ εκπληρώθηκε. Ο σύζυγός της αφέθηκε ελεύθερος ακριβώς την τεσσαρακοστή μέρα.

Έπειτα από λίγους μήνες η οικογένεια απέκτησε το τέταρτο παιδί της, τον Νικόλαο.

Η μεγαλύτερη κόρη τους, η Νίνα, ήταν ένα χαρισματικό παιδί. Ζωγράφιζε, έπαιζε πιάνο και ήταν πολύ καλή μαθήτρια. Ήταν πολύ αυθόρμητη και δραστήρια. Μια φορά που έκανε πατινάζ ζεστάθηκε, έβγαλε τα περιττά ρούχα και κρυολόγησε άσχημα. Η Νίνα έπαθε πνευμονία βαριάς μορφής και η αρρώστια εξελίχθηκε σε φυματίωση. Η θεραπεία δεν απέδωσε κανένα αποτέλεσμα. Οι γιατροί σύστησαν να μεταφερθεί στην Κριμαία, που έχει καλό κλίμα, αλλά ο στάρετς τους συμβούλεψε να μην κάνουν αυτό το ταξίδι. Οι γονείς δεν τον άκουσαν και έβγαλαν εισιτήριο.

Κρίμασιν οις Κύριος οίδεν, το κοριτσάκι πέθανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

 

Από το βιβλίο, ο «Στάρετς Σεραφείμ της Βίριτσα, 1866-1949», του Αρχιμ. Νεκταρίου Αντωνόπουλου, νυν Μητροπολίτη Αργολίδας, των εκδόσεων Ακρίτας.


Valid CSS! Valid HTML!