Προσβάσιμη σελίδα για τα άτομα με μερική ή ολική τύφλωση
Α-
Α+

Η απιστία του Θωμά είναι και δική μας;

Ορθοδοξία / Πνευματική ζωή - 11 Μαΐου 2024
συνταξιούχος Βιβλιοθηκονόμος, πτυχιούχος Νομικής και Θεολογικής. Σωτήρης Ι. Στυλιανού, Βιβλιοθηκονόμος, πτυχιούχος Νομικής και Θεολογικής

Η ευαγγελική περικοπή που θα ακούσουμε την Κυριακή 12 Μαΐου, θα μας δείξει πώς ένας από τους Μαθητές του Χριστού φάνηκε να είναι άπιστος, (Ιωαν. κ’ στιχ. 19-31). Το περιστατικό αυτό της απιστίας του Θωμά υπάρχει μόνο στο κατά Ιωάννην ευαγγέλιο.

Την ημέρα της Αναστάσεως οι Μαθητές είναι συγκεντρωμένοι σε έναν χώρο με τις πόρτες κλειστές καθώς φοβούνταν τους Ιουδαίους. Το βραδάκι ήρθε εκεί ο Ιησούς με κλειστές τις πόρτες, τους χαιρέτησε ευχόμενος να έχουν ειρήνη, τους ενεφύσησε το Άγιο Πνεύμα και τους είπε ότι τους αποστέλλει στον κόσμο και πως όσες αμαρτίες συγχωρούν στη γη, θα συγχωρούνται και στον ουρανό, ενώ όσες δεν θα συγχωρούν, θα μένουν ασυγχώρητες και στον ουρανό.

Ο Θωμάς έλειπε από την ομήγυρη και όταν αργότερα του έλεγαν οι άλλοι Μαθητές ότι είχαν δει τον Κύριο, απαντούσε πως αν δεν ψηλαφίσει τα σημάδια από τα καρφιά και τον λογχισμό στο σώμα του Χριστού, δεν θα πιστέψει.

Μετά από οκτώ ημέρες ξαναήρθε ο Ιησούς και κάλεσε τον Θωμά να ψηλαφίσει τις ουλές Του. Αμέσως ο Θωμάς αναφώνησε: Ο Κύριός μου και ο Θεός μου. Και ο Χριστός του είπε: Με είδες και πίστεψες. Μακάριοι όσοι θα πιστέψουν χωρίς να με δουν.

Από τα παραπάνω έχει επικρατήσει να λέμε πως ο απόστολος Θωμάς ήταν άπιστος. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι οι υπόλοιποι Μαθητές είχαν δει τον Χριστό. Με την πρώτη ματιά θα απορούσαμε επειδή, αυτός που δεν είδε τον Δάσκαλό του, βγάζει όλους τους άλλους που τον είδαν ψεύτες και παράλογους. Όμως, ακριβώς το ίδιο είχαν κάνει και οι υπόλοιποι Μαθητές όταν τους μετέφεραν οι Μυροφόρες το μήνυμα των Αγγέλων πως ο Χριστός αναστήθηκε. Δεν πίστεψαν παρά μόνο όταν Τον είδαν.

Ο Θωμάς δεν ήταν άπιστος αλλά ολιγόπιστος. Ήταν φανερά καλοπροαίρετος αφού αμέσως μόλις είδε τον Ιησού όχι μόνο πίστεψε στην ανάστασή Του, αλλά Τον αποκάλεσε Κύριο και Θεό του. Αυτή η καλή, όπως την αποκαλεί η υμνολογία, απιστία του Θωμά φαίνεται ότι εκδηλώθηκε για να ακουστεί ο μακαρισμός για τους πιστούς όλων των αιώνων, και για εμάς, που πιστεύουμε χωρίς να έχουμε δει τον Χριστό με τα σωματικά μας μάτια. Μακάρι να Τον αισθανόμαστε πάντα Κύριο και Θεό μας.


Valid CSS! Valid HTML!