Προσβάσιμη σελίδα για τα άτομα με μερική ή ολική τύφλωση
Α-
Α+

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων και εγκαίνια έκθεσης για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής

Πολιτισμός / Εκδηλώσεις - 17 Μαΐου 2024

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2024 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Το Σάββατο 18 Μαΐου από 09:00 έως 15:00 πραγματοποιείται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου η καθιερωμένη εκδήλωση της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Παράλληλα θα εγκαινιασθεί η περιοδική έκθεση «Κύπρος -50 χρόνια τουρκικής εισβολής, κατοχής και εκτοπισμού», αφού ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Στις 10:00 η υφυπουργός Πολιτισμού, δρ. Βασιλική (Λίνα) Κασσιανίδου θα εγκαινιάσει το «Υπαίθριο Ψηφιακό Μουσείο Επαυξημένης Πραγματικότητας στη Στοά της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής (Καμηλόστρατα) με εφαρμογές AR (augmented reality) που ετοίμασαν οι μαθητές και οι καθηγητές του «STEAMΕ - Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός» του Ολοήμερου Προγράμματος του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Πρόκειται για μια εκδήλωση συναφή με το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων: “Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα”.

Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών. Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.

Αναβίωση της λαϊκής παράδοσης του τόπου

Πέραν από τις προαναφερθείσες εκδηλώσεις, στους χώρους του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου θα γίνει αναβίωση της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας με την παρουσίαση κυπριακών παραδοσιακών επαγγελμάτων, χειροτεχνιών λαϊκής τέχνης, χορών, μουσικής, παραμυθιών, παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων κλπ, τα οποία χάνονται στην πορεία του χρόνου ή έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Παράλληλα προβάλλεται η προσπάθεια επανένωσης του νησιού με τις ρίζες του καθώς λαμβάνουν μέρος και αρκετοί δήμοι των κατεχόμενων περιοχών, τονίζοντας την ανάγκη να μην ξεχνούμε την κατεχόμενη γη μας που γέννησε και διατήρησε μέχρι σήμερα πολλά από τα ήθη και έθιμα της Κύπρου, με αρκετά από αυτά να είναι ενταγμένα στον Κυπριακό Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στην εκδήλωση λαμβάνουν μέρος λαϊκοί τεχνίτες, ομάδες χορού, χορωδίες, πρόσκοποι κ.ά. οι οποίοι προβάλλουν την τέχνη τους δείχνοντας έτσι στις νέες γενιές και θυμίζοντας στις παλαιότερες, στοιχεία από τον πλούσιο πολιτισμό και παράδοση της Κύπρου. Γίνονται επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες διάδρασης τόσο με τα παιδιά όσο και με τους ενήλικες με θέμα φέτος τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή.

Προσπάθεια της όλης εκδήλωσης είναι η διατήρηση του αισθήματος του ανοίκειν σε μια κοινότητα με τόσο πλούσιο πολιτισμό, αλλά και να γνωρίσουν οι ξένοι επισκέπτες την κυπριακή παράδοση και να περάσουν μια ευχάριστη μέρα.

Η περιοδική έκθεση "Κύπρος -50 χρόνια τουρκικής εισβολής, κατοχής και εκτοπισμού"  αποτελεί μια σπονδυλωτή έκθεση η οποία παρουσιάζει στην πρώτη ενότητα τη ζωή πριν το 1974, και στις άλλες ενότητες την εισβολή, την προσφυγιά και τη ζωή των εγκλωβισμένων.

Εκτίθενται κειμήλια από τους δημότες των εκτοπισμένων δήμων Κυθρέας, Καραβά, Λευκονοίκου και Ακανθού και της κοινότητας Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας, από το σωματείο Ελεύθερη Κυθρέα, και ιδιώτες, έργα σύγχρονης κυπριακής τέχνης από το Βυζαντινό Μουσείο και την Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, έργα παιδικής τέχνης από το Αρχείο Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η οικοσκευή των εγκλωβισμένων Κωνσταντή και Πεζούνας Κασσιανή από την τουρκοκρατούμενη Επτακώμη, που μεταφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές το 1976, όταν αυτοί εκτοπίστηκαν.

  Πληροφορίες Το Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο όπου στεγάζεται η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου βρίσκεται στην πλατεία του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, δίπλα από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η είσοδος του ιστορικού Παγκύπριου Γυμνασίου.

Ιστοσελίδα www.cypriotstudies.org


Valid CSS! Valid HTML!