Page 16 - Γεωργία και Κτηνοτροφία
P. 16

ΑΝΑΛΕΚΤΑ  Τεύχος 30 /  Ελληνική Γεωργία και Κτηνοτροφία / 30 Μαρτίου 2015                                                  www.pemptousia.gr












































         η βρώμη και 0,2 δισεκατομμύρια στρέμματα η σί-       Κυριότερο προϊόν των σιτηρών είναι το ψωμί, για
         καλη ή βρίζα.                                        την παρασκευή του οποίου καταλληλότερο είναι το
                                                              σιτάρι (μαλακό και σκληρό, κυρίως όμως το μαλα-
         Στα φθινοπωρινά ή χειμωνιάτικα σιτηρά συμπερι-       κό) και δευτερευόντως η σίκαλη ή βρίζα, γιατί είναι
         λαμβάνεται ακόμα ένα νέο, σχετικά, είδος, το τριτι-  τα είδη που διαθέτουν στο ενδοσπέρμιό τους τις
         κάλε, που είναι προϊόν διασταύρωσης μεταξύ σιτα-     κατάλληλες για την αρτοποίηση πρωτεΐνες (κυρίως
         ριού και σίκαλης.                                    γλουτένη). Από την άλλη μεριά, ψωμί μπορεί να
                                                              παράγεται από το αλεύρι όλων των σιτηρών, ακόμα
         Στις πολύ ψυχρές περιοχές της γης, εκεί που οι       και από το αλεύρι του σόργου και του κεχριού ή
         θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα πέ-        της βρώμης, είτε αυτούσιο είτε σε ανάμειξη με άλλο
         φτουν πάρα πολύ χαμηλά, τα σιτηρά των ευκράτων       σιτηρό, δεν είναι όμως τόσο καλής ποιότητας όσο το
         κλιμάτων, παρά την αναμφισβήτητη και παροιμιώ-       ψωμί που παράγεται από το αλεύρι του μαλακού
         δη ανθεκτικότητά τους στις χαμηλές θερμοκρασίες      σιταριού.
         (αντέχουν σε θερμοκρασίες μέχρι και -24οC), σπέρ-
         νονται  την  άνοιξη,  για  να  μην  ζημιωθούν  από  τις   Σημαντικό επίσης προϊόν των σιτηρών σε παγκό-
         πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Έτσι, θα      σμια κλίμακα είναι τα ζυμαρικά, για την παρασκευή
         βρούμε το σιτάρι, κλασσικό χειμωνιάτικο φυτό, να     των οποίων χρησιμοποιείται κυρίως το αλεύρι του
         καλλιεργείται π.χ. στον Καναδά ως ανοιξιάτικο, με    σκληρού σιταριού (σιμιγδάλι) το οποίο εξαιτίας της
         αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ανά τον κόσμο       σκληρότητας του ενδοσπερμίου από το οποίο παρά-
         ποικιλίες σιταριού χειμωνιάτικης συνήθειας ανά-      γεται, έχει την ιδιότητα να διατηρεί αναλλοίωτη την
         πτυξης και ποικιλίες ανοιξιάτικης συνήθειας ανά-     υφή των ζυμαρικών κατά τον βρασμό. Τα υπόλοιπα
         πτυξης.                                              χειμωνιάτικα σιτηρά (κριθάρι – βρώμη – σίκαλη)
                                                              είναι κυρίως κτηνοτροφικά σιτηρά, αφού ο καρπός
         Στα ανοιξιάτικα σιτηρά περιλαμβάνονται το ρύζι, ο    τους χρησιμοποιείται για να καλύψει ανάγκες της
         αραβόσιτος, το σόργο και το κεχρί, για τα οποία θα   ζωικής παραγωγής κατά κύριο λόγο.
         υπάρξει άλλο σημείωμά μας.
                                                              ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ
         ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
                                                              Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών (χειμωνιάτικων
         Τα σιτηρά καλλιεργούνται κυρίως για την παραγω-      και ανοιξιάτικων) είναι τεράστια και ξεπερνά κάθε
         γή καρπού και δευτερευόντως για την παραγωγή         χρόνο τους 2.100 εκατομμύρια τόνους. Από την πα-
         βιομάζας (αραβόσιτος – σόργο – κεχρί – σίκαλη).      ραγωγή αυτή, 650 εκατομμύρια τόνοι είναι σήμερα


         Σελίδα 16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21