Το τενεκεδένιο σχολείο

 
Παιδικά / Ιστορίες και Παραμύθια

Όταν το 1923-24 πραγματοποιήθηκε η μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων της Μικράς Ασίας ήρθε στην Μακεδονία και, ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, απ΄ όπου έφυγαν πολλές χιλιάδες μουσουλμάνων.

tenekedeniosxoleio_mesa

Οι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν σε καταυλισμούς που στήνονταν πρόχειρα γύρω από την πόλη. Έτσι, με το πέρασμα των χρόνων, δημιουργήθηκαν νέες συνοικίες, όπου οι πρόσφυγες δούλεψαν και μεγάλωσαν τα παιδιά τους. Μια από τις πρώτες ανάγκες ήταν τα σχολεία. Τότε, στον μεγαλύτερο προσφυγικό συνοικισμό της Θεσσαλονίκης, στην Τούμπα, κατασκευάστηκε αυτό που έμεινε στη μνήμη ως «Τενεκεδένιο Σχολείο». Ήταν μια αποθήκη φτιαγμένη πρόχειρα από τενεκέδες πετρελαίου, που είχαν ξεμείνει από τον πόλεμο, που είχε τελειώσει πέντε χρόνια νωρίτερα. Αυτό ήταν το σχολείο στο οποίο φοίτησαν τα προσφυγόπουλα της Τούμπας.

tenekedeniosxoleio_stamoulisΣε ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας, η κ. Άννα Ιακώβου αφηγείται με ιδιαίτερη γλαφυρότητα την ιστορία του σχολείου αυτού. Στο βιβλίο, πρώτο ρόλο παίζει η εικονογράφηση της κ. Αγγελικής Δελεχά.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΘΥΡΑ»

Το βιβλίο συνοδεύεται από οδηγίες και υλικό για την κατασκευή τριών τενεκεδένιων κουτιών.

Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα, για να δείτε σελίδες από το βιβλίο.