Καλοκαίρι… με ρίμες

 
Παιδικά / Παίζοντας... μαθαίνω

Sun_set.cdrΧαιρετίσαμε τα σχολειά μας και χαιρόμαστε πια το καλοκαίρι: ατέλειωτο παιχνίδι σε βουνό και σε θάλασσα στις πόλεις ή τα χωριά μας…

Δε ξεχνάμε όμως  κι όσα μαθαίνουμε στο σχολειό, μη σας πω πως μαθαίνουμε κι άλλα πολλά, που θα τα μοιραστούμε με τους φίλους μας, όταν ξανασυναντηθούμε τον Σεπτέμβρη.

Ελάτε λοιπόν να διασκεδάσουμε μαθαίνοντας τη ζευγαρωτή και την πλεχτή ομοιοκαταληξία: στη ζευγαρωτή οι στίχοι κάνουν ζευγάρια, καθώς η τελευταία τους συλλαβή ακούγεται ίδια με την τελευταία συλλαβή του επόμενου στίχου. Στην πλεχτή πάλι, ο πρώτος με τον τρίτο και ο δεύτερος με τον τέταρτο γίνονται ζευγάρια, καθώς οι τελευταίες τους συλλαβές ακούγονται ίδιες. Κι επειδή δεν είναι συνεχόμενοι οι στίχοι-ζευγάρια, αλλά ανάμεσά τους μπλέκονται άλλοι στίχοι, ο δεύτερος και  ο τρίτος αντίστοιχα, γι’ αυτό λέμε ότι πλέκουν και την ομοιοκαταληξία την ονομάζουμε πλεκτή.

Ας διασκεδάσουμε λοιπόν μαθαίνοντας, καθώς δημιουργούμε το δικό μας ποιηματάκι για το καλοκαίρι και ας ψηφίσουμε με τους φίλους μας ποιο μας αρέσει περισσότερο.

Έτοιμοι;

Πάμε…