Γνωρίζω την Ελλάδα

 
Παιδικά / Μαθαίνω Γεωγραφία

perifereiesKapodistrias

Η Ελλάδα μας απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1830, όταν κυβερνήτης της ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας (εικόνα). Τότε όμως ήταν ένα μικρό κράτος, που περιλάμβανε μόνο την Πελοπόννησο, τη Στερεά με την Εύβοια, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες.

Στα 1863 παραχωρήθηκαν από την Βρετανία τα νησιά του Ιονίου (Επτάνησα) και το 1881 προσαρτήθηκε η Θεσσαλία με μια μικρή περιοχή της Άρτας.

Το 1912 και το 1913, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, προσαρτήθηκαν  η Ήπειρος και η Μακεδονία μαζί με την Κρήτη και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Το 1920, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην κυριότητα της Ελλάδας πέρασε και η Θράκη.

Στην σημερινή της έκταση η Ελλάδα έφτασε το 1947, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα Δωδεκάνησα παραδόθηκαν από τους Ιταλούς.

Για να γνωρίσουμε καλύτερα την Ελλάδα μας πρέπει να ξέρουμε και τις ευρύτερες γεωγραφικές της περιοχές. Για την καλύτερη διοίκηση της χώρας, η Ελλάδα έχει διαιρεθεί σε 13 περιφέρειες και 325 δήμους. Η κάθε περιφέρεια διαιρείται σε περιφερειακές ενότητες, των οποίων τα όρια, στις περισσότερες περιπτώσεις, συμπίπτουν με τους νομούς, όπως ονομάζονταν παλιότερα. Αλλά και σήμερα όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της Ελλάδας αποκαλούν τις ενότητες αυτές νομούς.

Στο παρακάτω παιχνίδι μπορείς να ασκηθείς να αναγνωρίζεις τους νομούς της Ελλάδας, ή, αν θέλεις να συμφωνείς με την επίσημη ονομασία, τις περιφερειακές ενότητες.


Pemptousia MLS logo